Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 13:10 |

Na Savi vodostaji u stagnaciji, zaštitni vodni objekti stabilni

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta FENA) - Agencija za vodno područje rijeke Save saopćila je da se na vodotocima u slivu rijeke Save bilježi tendencija blagog opadanja nivoa vodostaja i prognozira se nastavak takvog trenda.

- Na rijeci Savi vodostaji su u stagnaciji, a očekuje se da će trend preći u opadanje u narednih deset sati - navodi se.

Zaštitni vodni objekti su u stabilnom i funkcionalnom stanju, o čemu se brinu pravni subjekti koji provode mjere aktivne odbrane od poplava na području Posavskog kantona.

Zbog dostignutih nivoa vodostaja na vodomjernim stanicama Slavonski Brod i Slavonski Šamac na poplavnom području Odžačke Posavine na snazi su mjere vanredne odbrane od poplava, dok se u Srednjoj Posavini provode mjere redovne odbrane od poplava.

Glavni rukovodilac odbrane od poplava, kao i jedan dio građevinskih inženjera Agencije za vodno područje rijeke Save je na području Odžačke i Srednje Posavine gdje (zajedno sa pravnim subjektima za odbranu od poplava, službama civilne zaštite i ostalim institucijama) provodi mjere aktivne odbrane od poplava.

- Također, jedan dio građevinskih inženjera Agencije je na terenu, na osnovnim vodotocima I kategorije i prate aktuelno stanje - navodi se.

U Agenciji za vodno područje rijeke Save i dalje su na snazi 24-satna dežurstva, a sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkom stanju provode se u skladu s Federalnim operativnim planom odbrane od poplava (FOP) - ističe se u informaciji o stanju vodostaja na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Agencija za vodno područje rijeke Save kontinuirano će zbog aktuelnosti situacije i dalje vršiti pojačano praćenje i obavještavanje o stanju vodostaja na vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Agencija za vodno područje rijeke Save Sarajevo - Sve dobronamjerne sugestije treba analizirati

Na Muri izvanredne mjere obrane od poplave, kod Murskog Središća rekordan vodostaj

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo