Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 12:04 |

Bosna i Hercegovina pristupa Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Centar za krš i speleologiju Sarajevo pozdravio je odluku o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS), koja je, kako navode u saopćenju, ranije ovog mjeseca usvojena na sjednici Predsjedništva BiH.

- Evropskoj porodici, bar kad je u pitanju zaštita šišmiša, konačno se priključuje i Bosna i Hercegovina. To je značajan dan za sve naučne radnike, istraživače i volontere koji djeluju u toj oblasti, a zajedno sa zaposlenicima u Odjelu za zaštitu okoliša Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose, sudjelovali su u pripremi stručne i tehničke dokumentacije - navodi se.

Naglašavaju da su evropski šišmiši vrlo važni za "ravnotežu u prirodi", jer se uglavnom hrane letećim insektima koji su po pravilu štetni (noćni insekti), a od kojih neki mogu postati ozbiljne štetočine usjeva i šuma ili prijenosnici zaraznih bolesti na stanovništvo.

Bogatstvo vrsta šišmiša govori, kako ističu, i o bogatstvu biodiverziteta i "zdravlju“ prirode.

- U BiH ima 30 vrsta šišmiša, od kojih su neki otkriveni posljednjih godina. Koliko se pažnje poklanja istraživanju i zaštiti šišmiša u Evropi pokazuje podatak da, u okviru UNEP-a, postoji poseban Sekretarijat koji prati zaštitu putem Međunarodnog sporazuma o zaštiti šišmiša u Evropi (EUROBATS). Tom sporazumu su pristupile gotovo sve evropske države, a u regiji samo još Srbija i Bosna i Hercegovina nisu – navodi se.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Centar za krš i speleologiju Sarajevo provodi istraživanje na Bijambarama

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo