Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 16:32 |

Delegacija PSBiH na Plenarnom zasjedanju IPU-a u Ženevi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i članovi Delegacije Predrag Kožul i Salko Sokolović učestvovaće na 138. plenarnom zasjedanju IPU, od 25. do 27. marta u Ženevi.

U okviru plenarnog zasjedanja i na sjednicama tri stalna komiteta biće razmotren značajan broj globalnih pitanja i problema s kojima se svijet danas suočava. Ključna tema zasjedanja biće pitanje parlamentarnog doprinosa rješavanju problema migracija, a parlamentarci iz cijelog svijeta razmotriće i pitanje održavanja mira kao sredstva za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Tokom trodnevnog zasjedanja IPU u Ženevi parlamentarne delegacije baviće se i učešćem žena u politici, uključivanjem privatnog sektora u razvoj obnovljivih izvora energije, kao i pitanjem izgradnje održivih društava.

Organizatori su najavili i održavanje nekoliko posebnih radionica na kojima će se razgovarati o nuklearnom razoružavanju, ostvarivanju ljudskih prava migranata i izbjeglica, kao i o obezbjeđivanju nadzora nad zdravljem adolescenata.

Najveća i najstarija međunarodna parlamentarna organizacija u svijetu usvojiće u Ženevi nekoliko rezolucija i nacrta rezolucija o ključnim temama zasjedanja, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Članovi Grupe prijateljstva PSBiH razgovarali sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta Austrije

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu