Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 15:57 |

Salkić: Prestati Bošnjake u RS-u tretirati kao građane drugog reda

FENA Saopćenje

MRKONJIĆ GRAD, 23. marta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić danas je posjetio Mrkonjić Grad i naselje Baljvine koje se nalazi na području ove općine, te razgovarao s povratnicima i predstavnicima Medžlisa Islamske zajednice.

Bilo je riječi o infrastrukturnim i drugim problemima s kojima se godinama suočava bošnjačka zajednica na području ove općine, gdje, prema procjenama, trenutno živi oko 300 povratnika, a jedna polovina se nalazi u naselju Baljvine.

Entitetski potpredsjednik je tokom boravka posjetio i Kizlar-aginu džamiju u centru grada, koja je izgrađena 1591. godine, a čija je obnova u toku. Iskazana je i potreba za rekonstrukcijom objekta medžlisa i drugih objekata koji su potrebni Islamskoj zajednici, saopćeno je iz Salkićevog kabineta.

U mjestu Baljvine se sastao sa povratnicima, koji su kazali da je vodosnabdijevanje najveći problem ove zajednice, ali i uslov opstanka i rada Bošnjaka na ovom prostoru. Istakli su da je izgradnja vodovoda neophodna, te da bi realizacija ovog projekta doprinijela povećanju broja povratnika, ali i dovela do većih aktivnosti kada je u pitanju poljoprivreda i stočarstvo.

-Bošnjaci u Baljvinama dijele sudbinu svih Bošnjaka na području bh. entiteta RS. Nemate prava kakva bi trebali imati, ne možete da realizujete projekte koje želite, suočeni ste sa diskriminacijom i nemate mogućnost da se zapošljavate. Međutim, mi ne smijemo i nećemo prestati da se borimo. Ne smijemo hodati pognute glave, moramo biti dostojanstveni i tražiti naša prava u ovom dijelu naše domovine – naveo je Salkić.

Zajedno će se, kako je dodao, pokušati rješavati probleme i u Baljvinama, ali i na drugim mjestima u ovom entitetu.

-Isto tako, želim da pozovem entitetsku, ali i opštinsku vlast, posebno gdje Bošnjaci nemaju učešća u strukturama vlasti, da prestanu Bošnjake tretirati kao građane drugog reda, te da ih počnu posmatrati ravnopravno kao i druge građane. Tražimo veća sredstva za rješavanje problema u našim zajednicama, jer i Bošnjaci plaćaju obaveze i poreze i pune entitetski budžet. Mi ćemo ustrajati u našim zahtjevima i nećemo odustati sve dok se ne otkloni diskriminacije i dok se prema Bošnjacima ne bude odnosilo jednako kao i prema drugim građanima - poručio je potpredsjednik Salkić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hurtić: Država mora garantirati sigurnost povratnicima u cijeloj BiH (VIDEO)

Isak od Karana zatražio je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na zaštitu povratnika u RS

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana