Svijet     | 23.03.2018. 15:23 |

Theresa May pozdravila evropsko odobravanje prelaznog perioda nakon Brexita

FENA Internet

BRUXELLES, 23. marta (FENA) - Britanska premijerka Theresa Mayu u petak je pozdravila odobravanje čelnika EU prelaznog perioda nakon Brexita, poručivši bloku da je unio "novu dinamiku" u predstojeće trgovinske razgovore. 

Ponavljajući svoj pregovarački stav za trgovinske razgovore koji bi trebali početi narednog mjeseca, 27 ostalih čelnika EU na samitu u Bruxellesu potvrdilo je političko obavezivanje, iako još nije i zakonsko, da se omogući Britaniji da praktično ostane u bloku - bez prava glasa - do kraja 2020. godine, 21 mjesec nakon ozvaničenja Brexita u martu naredne godine.

Tekst počinje opaskom da su razni prelazni sporazumi postignuti u ovoj sedmici, uključujući i tranziciju, ali i također s oštrim upozorenjem da "ništa nije dogovoreno dok je dogovoreno", što je upozorenje  premijerki  May da izbjegne "vrludanje" oko sporazuma da Sjeverna Irska ostane pod vlašću Bruxellesa ukoliko se ne pronađe bolje rješenje kako bi se spriječila "tvrda granica" koja bi mogla poremetiti mirovni proces. 

May je izjavila da sporazum do sada "ulijeva povjerenje ljudima i kompanijama. Pruža im jasnoću za planiranje svoje budućnosti", prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu