Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 15:03 |

Čović: Osnova svega je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 23. ožujka (FENA) – Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio je u petak u Mostaru kako je stav te stranke vrlo jasan po pitanju izmjena Izbornog zakona BiH, a to je provedba odluke Ustavnog suda i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Upitan kako komentira jučerašnji susret Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Nermina Nikšića s veleposlanicom SAD u BiH Maureen Cormak u Sarajevu, a koji su se, razgovarajući o izmjenama Izbornog zakona u BiH, složili da se izaslanici u Dom naroda biraju prema popisu iz 1991. godine, Čović je odgovorio kako je zanimljiva struktura stranaka koja je bila na navedenom sastanku.

- To ide u prilog onome što ja odavno govorim kada je politička scena u Sarajevu u pitanju. Sasvim je svejedno tko je lijevi i tko je desni i veliko je pitanje tko je tu lijevi i desni i da li nastupaju s identične pozicije, a što je možda i dobro. Bošnjački narod mora imati svoje političke predstavnike i lijevo i desno i ako su na taj način razgovarali u američkom veleposlanstvu nemam ništa protiv - kazao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH posvećenoj izborima u BiH.

Ponovio je kako je stav HDZ-a BiH vrlo jasan, a to je da do kraja treba provesti odluku Ustavnog suda, naglasivši kako je legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama osnova svega.

- Vremena za razgovore imamo. Hoće li se sastanci odvijati ovako po skupinama nije važno, svatko ima za pravo organizirati te sastanke. Međutim, bez obzira na svu pomoć ovih koji nam pomažu izvana i bez obzira tko to bio, mi ćemo morati te promjene donijeti i u parlamentarnoj proceduri po modelu natpolovičnih većina i drugih većina koje je predvidio poslovnik i Doma naroda i Zastupničkog doma - kazao je Čović.

Na konstataciju novinara da svatko drukčije tumači presudu Ustavnog suda u prizivu Bože Ljubića, Čović je kazao kako se nema što tumačiti, te da odluku jednostavno treba provesti.

- Ona je vrlo jasna i nedvosmislena. I treba se naći rješenje koje neće biti kočnica da se izbori održe i implementiraju izborni rezultati, a sviđa li se nekome ta odluka ili ne, to je drugo pitanje - ustvrdio je.

Upitan s kim bi HDZ BiH trebao pregovarati o izmjenama Izbornog zakona s obzirom na nejasnu situaciju oko parlamentarne većine, Čović je odgovorio kako on ništa posebno ne traži niti ga brine tko će biti parlamentarna većina.

- Ne pada mi napamet da ulazim u napast da mi uređujemo odnose na bošnjačkoj političkoj sceni. Naše je da potencijalom koji imamo u Domu naroda i Zastupničkom domu kažemo svoj stav o bilo kojem rješenju - kazao je Čović.

Komentirajući nejasnoće oko raspodjele sredstava od akciza, Čović je kazao kako je važno da postoji Zakon o akcizama i akumulacija novca koja će pomoći ubrzanoj gradnji prometnica, a rješenje o raspodjeli sredstava će se sigurno naći.

Na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH posvećenoj izborima usvojeni su ključni dokumenti, definirana izborna tijela i razgovarano je o svemu što bi trebalo aktivnije raditi u predstojećem vremenu.

U tijeku je i sjednica Središnjeg odbora, na kojemu će se, po Čovićevim riječima, usvojiti dokument Osnove strategije HDZ-a BiH vezane za izbore 2018. godine.

- Riječ je o vrlo sadržajnom dokumentu koji će biti osnova da u naredna dva mjeseca dobijemo i strategiju i programe u funkciji da sve ono što smo stavili sebi u plan kao stranka, bez obzira o kojoj razini vlasti govorimo, možemo realizirati, odnosno da svoju aktivnost na terenu možemo vrlo jasno prepoznati, a sve s ciljem da odgovorimo na sva iskušenja koja stoje u BiH, a u konačnici da HDZ BiH zajedno sa svojim partnerima uvjerljivo dobije opće izbore - zaključio je Čović.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

U ponedjeljak sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana