Ekonomija     | 23.03.2018. 14:28 |

Kina najavila recipročne mjere Washingtonu s listom od 128 američkih proizvoda

FENA Internet

PEKING, 23. marta (FENA) - Kina je u petak objavila planove za uvođenje recipročnih tarifa za 128 američkih proizvoda koji uključuju svinjetinu, vino, povrće, voće i čelik.

Peking je saopćio da će uvesti mjere protiv američkih roba u dvije faze ukoliko ne mogne postići sporazum s Washingtonom.

Druga svjetska ekonomija odgovorila je na kontroverzne trgovinske tarife američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kinesko ministarstvo trgovine predložilo je listu od 128 američkih proizvoda, kao potencijalnih meta, navodi se u saopćenju postavljenom na njegovom websiteu u petak ujutru.

Američke robe, koje su imale uvoznu vrijednost  tri milijarde dolara u 2017. godini, uključuju vino, svježe i sušeno voće, orašaste plodove, čelične cjevi, modificirani etanol i ginseng, saopćilo je ministarstvo. Na te proizvode mogle bi se uvesti tarife od 15 posto, dok bi se tarife od 25 posto uvele za američku svinjetinu i recikirane aluminijske proizvode, navodi se u saopćenju. 

Saopćenje nije išlo u detalje. Američki poljoprivredni proizvodi, posebno soja, označeni su kao najveća meta kineskih kontramjera.

Nedavne američke trgovinske mjere nanose tešku štetu sistemu multilateralne trgovine i podrivaju poredak međunarodne trgovine, saopćilo je kinesko ministarstvo trgovine, tražeći od Washingtona da razriješi sporenja s Pekingom kako bi izbjegao štetu po bilateralne odnose, javila je američka TV mreža CNBC.

Eksperti su izjavili da su kineske kontramjere odmjerene.

Trump je u četvrtak potpisao izvršno naređenje kojim bi se uvele tarife do 60 milijardi dolara na kinesku uvoznu robu. To je "prva od brojnih trgovinskih akcija", izjavio je američki predsjednik. Nove mjere prvenstveno će pogoditi određene proizvode u tehnološkom sektoru gdje Peking ima prednost nad Washingtonom.

To je uslijedilo nakon Trumpovog izvršnog naređenja ranije u ovom mjesecu kojim se uvode znatno uvećane tarife za uvoz stranog čelika i aluminija - u akciji koju mnogi vide kao okidač globalnog trgovinskog rata.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo