Svijet     | 23.03.2018. 14:42 |

Abbas i Radev razgovarali o jačanju bilateralnih veza Palestine i Bugarske

FENA Internet

RAMALLAH, 23. marta (FENA) - Predsjednik Mahmoud Abbas i njegov bugarski gost, predsjednik Rumen Radev, pozvali su u četvrtak na jačanje bilateralnih odnosa i saradnje u svim poljima, posebno u obrazovanju.

Radev je doputovao u Ramallah u četvrtak u jednodnevnu zvaničnu posjetu, prvu posjetu Palestini otkako je preuzeo dužnost u 2017.. tokom koje je održao razgovore s Abbasom.

Bugarski predsjednik izjavio je da je razgovarao s Abbasom o jačanju bilateralnih veza, posebno otkako je 5.000 palestinskih studenata studiralo i diplomiralo na bugarskim univerzitetima. 

Kazao je da bi dvije zemlje trebale raditi na razvoju odnosa na svim poljima, uključujući obrazovanje, poljoprivredu i ekonomiju.

Predsjednik Abbas pohvalio je Bugarsku zbog njene podrške palestinskim ciljevima i kazao je da Palestina i Bugarska imaju "srdačne i duboke" veze.

Izjavio je da je Bugarska trenutni predsjedajući EU, izražavajući zahvalnost Evropi na njenoj podršci izgradnji palestinske države i mirovnim naporima.

Abbas je ponovio poziv za održavanjem međunarodne mirovne konferencije u ovoj godini na kojoj bi se pronašao put za mirno rješenje palestinsko-izraelskog sukoba putem multilateralnog mehanizma.

Bugarski predsjednik pozvao je Abbasa da posjeti Bugarsku i Abbas je izjavio da će učliniti tu posjetu u ovoj godini, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Posjeta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Agenciji za forenzička ispitivanja i vještačenja

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom