Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 13:31 |

Pendeš-Krstičević: Regionalna sigurnosna i odbrambena suradnja nema alternativu

FENA Saopćenje

ZAGREB/SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš sastala danas se u Zagrebu s potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske i ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem.

Nakon ceremonije svečanog dočeka, počasnog stroja i intoniranja himni održan je sastanak Pendeš i Krstičevića, s delegacijama.

Razgovarano je o bilateralno-odbrambenoj suradnji, procesu euroatlantskih integracija, doprinosu dviju država međunarodnom miru i sigurnosti, kao i o sveukupnoj sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

Pendeš na poseban način istaknula je aspiracije BiH za članstvo u evropskim i euroatlantskim strukturama, te sve aktivnosti MOBiH na polju ispunjavanja uvjeta za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

S time u vezi, kazala je kako izuzetno cijeni i zahvaljuje na kontinuiranoj i čvrstoj potpori Republike Hrvatske u ostvarenju integracijskih težnji BiH u evropske i euroatlantske strukture.

Pendeš je kazala kako je BiH opredijeljena i potpuno posvećena očuvanju mira i doprinosu sigurnosti, na regionalnoj i globalnoj razini.

Također, Pendeš je naglasila pomoć Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini u školovanju kadrova Oružanih snaga BiH na Hrvatskom vojnom učilištu, gdje je trenutno 20 polaznika iz BiH.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar odbrane Krstičević kazao je kako je današnja posjeta izuzetno važna i to u kontekstu ukupne suradnje i partnerstva RH i BiH. Dodao je da u potpunosti daje potporu težnjama BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim strukturama i kako je Republika Hrvatska spremna pomoći BiH na svim poljima na kojima se iskaže zanimanje i potreba.

Sugovornici su suglasni kako jačanje regionalne sigurnosne i odbrambene suradnje nema alternativu, te da je s time u vezi, izuzetno važno jačati i izgrađivati sopstvene i regionalne resurse, kao i da primjer reforme obrane u BiH može biti primjer za druge reformske procese u BiH na putu ukupnog razvitka i napretka BiH.

Nakon službenih sastanaka, Pendeš se upisala u knjigu dojmova u Ministarstvu odbrane RH, te je obišla taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja.

Izaslanstvo MOBiH se potom uputilo prema Karlovcu, gdje je realiziran obilazak firme HS Produkt, a domaćin obilaska bio je Željko Pavlin, direktor firme, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

Helez - Sticz: Važna ulogu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo