Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 13:20 |

Crna Gora izručila BiH Slobodana Kneževića osumnjičenog za zločine u Prijedoru

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Crna Gora izručila je Bosni i Hercegovini Slobodana Kneževića, osumnjičnog za ratne zločine u Prijedoru.

Knežević, rođen 1968. godine u Prijedoru, državljanin BiH, je pod istragom zbog zločina u mjestu Miska Glava, gdje je ubijeno oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti.  

On je uhapšen 1. decembra 2017. godine na teritoriji Crne Gore, na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH.

Knežević je osumnjičen da je lično i direktno sudjelovao u počinjenju ratnog zločina u mjestu Miska Glava, kod Prijedora.

Osumnjičen je da je u julu 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe - Ljubija.

Također, Knežević je pod istragom i da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio zarobljenog civila, prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

Zbog navedenog ratnog zločina se u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih. 

Nakon izručenja u BiH, održano je ročište u Sudu BiH, u vezi s prijedlogom Tužiteljstva za određivanje pritvora.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se pravosudnim institucijama Crne Gore, na suradnji i pomoći u realizaciji aktivnosti hapšenja i izručenja osumnjičenog.

Tužiteljstvo BiH, skupa s partnerskim agencijama u BiH, zemljama regije i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu, saopćeno je iz tog tužiteljstva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica za krijumčarenje oko 16 hiljada kutija cigareta

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

U nastavku akcije 'Kodeks' izvršeni pretresi više objekata

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom