Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 12:25 |

Vodostaj rijeke Save u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton, navodi se u redovnom izvještaju FUCZ-a o stanju u Federaciji BiH tokom protekla 24 sata.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7.00 sati na vodomjernim stanicama iznosila je: Bosanski Brod 847 cm (redovne mjere), jučer 844 cm; Bosanski Šamac 689 cm (redovne mjere), jučer 690 cm;  Orašje 932 cm (redovne mjere), jučer 921 cm.

Svi vodotoci sliva rijeke Une na području USK-a su se povukli u svoja korita, a vodostaji su i dalje u opadanju, tako da se normalizuje stanje u gradovima i općinama u kojima je došlo do plavljenja. Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 07.00 sati je  iznosio 86 cm, a juče je bio 94 cm  i za osam cm je manji (kritična tačka je 100 cm). Vodostaj rijeke Sane u 7.00 sati iznosio je 209 cm, a juče je 223 cm i za 14 cm je manji (kritična tačka je 380 cm).

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 199,00  m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.), u odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za jedan cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 30,3 m3/s.

Nivo rijeke Drine, izmjeren jutros u 07.00 sati, na HS Goražde, iznosio je 119,81 centimetara  sa tendencijom blagog opadanja. Nivo rijeke Prače, izmjeren jutros u 07.00 sati, iznosio je 47 centimetra sa tendencijom blagog opadanja.

Vodostaj rijeka  i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojski kantona je u granicama normalnog. 

 U Zapadnohercegovačkom kantonu vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07.45 sati, iznosio je 297 cm, dok je jučer iznosio 308 cm. (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava). Na snazi su još redovne mjere odbrane od poplava uvedene 19. marta ove godine.

Vodostaji na području Srednjobosanski kantona su stabilni.

Načelnik općine Jablanica je danas donio je odluku o prestanku stanja prirodne nesreće na području općine, a koja je donešena kao rezultat velikih kišnih padavina koje su zahvatile područje općine 6. februara.

U izvještaju FUCZ se dodaje da je Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala intervencije koje se odnose na ispomoć Crvenom križu Čapljina u dijeljenju humanitarne pomoći socijalno ugroženim obiteljima na teritoriji općine Čapljina, zatim obilazak nasipa na Hutovom blatu, od Ustave do Svitave i nasipa na rijeci Neretvi, potom u naselju Gabela gdje su  uklanjali  stabla sa ceste, a nešto kasnije na poziv mještana naselja Gabela polje, obilazak  i procjena stanja ugroženosti stambenih i pratećih objekata od poplave.

Iz Općinske službe civilne općine Čapljina izvještavaju da jutrošnjim obilaskom ugroženog područja, nema poplavljenih objekata.

Vatrogasna jedinica opoćine Stolac imala je intervenciju na uklanjanju stabla u ulici Lazara Lazarevića.

Na području Općine Drvar vodostaj Bastasice je u opadanju i prestala je opasnost od poplava.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Najmanje 23 poginulih u poplavama u Brazilu

U poplavama u Indoneziji 26 poginulih i najmanje šest nestalih

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo