Svijet     | 23.03.2018. 10:12 |

Trump imenovao Johna Boltona za novog savjetnika za nacionalnu sigurnost

FENA Internet

WASHINGTON, 23. marta (FENA) - Bivši američki ambasador u UN-u John Bolton naslijedit će H.R. McMastera na mjestu savjetnika za nacionalnu sigurnost narednog mjeseca, objavio je predsjednik Donald Trump.

- Sa zadovoljstvom objavljujem da će od 9.4.2018. ambasador John Bolton biti moj novi savjetnik za nacionalnu sigurnost - napisao je Trump na Twitteru.

McMaster je "obavio sjajan posao i uvijek će ostati moj prijatelj", dodaje Trump.

McMasterova odluka da napusti položaj obostrano je usaglašena, saopćio je zvaničnik Bijele kuće. 

- Zahvaljujem se predsjedniku Donaldu J. Trumpu što sam služio njemu i našoj zemlji kao savjetnik za nacionalnu sigurnost - navodi  McMaster u saopćenju.

McMaster, koji je 1984. diplomirao na američkoj vojnoj akademiji West Point, obavljao je vojne dužnosti tokom sukoba u  Afganistanu, Iraku i u Zalivskom ratu 1991. godine.

Trump je zatražio od McMastera da ostane na položaju do početka aprila kako bi osigurao 'bezbolnu' tranziciju i McMaster je pristao na to, kazao je zvaničnik.

Bolton, koji će postati Trumpov treći savjetnik za nacionalnu sigurnost, bio je američki ambasador u UN-u u administraciji Georgea W. Busha od 2005. do 2006. i snažno je branio Bushovu politiku, uključujući i rat u Iraku.

Imenovanje 69-godišnjeg Boltona na taj položaj izazvalo je brojne kontroverze. Naišlo je na pozitivne reakcije nekih diplomata koji su služili u administraciji tokom njegovog mandata, ali je i iritiralo mnoge njegovo tvrdolinijaško pristupanje diplomatiji.

Prošle je sedmice Trump smijenio državnog sekretara Rexa Tillersona i na njegovo mjesto je imenovao direktora CIA-e Mikea Pompea, u potezu koji je očigledno imao za cilj preoblikovati njegov vanjskopolitički tim uoči eventualnog sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom, prenosi dpa.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Ollongren: Trumpova izjava upravo je ono što Putin voli čuti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo