Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 07:21 |

Svjetski dan meteorologije - Za 'Vrijeme-spremni', za 'Klimu-pametni'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Svjetska meteorološka organizacija (WMO), od 1950. godine, 23. mart obilježava kao Svjetski dan meteorologije.

Tog datuma stupila je na snagu Konvencije o osnivanju Svjetske meteorološke organizacije.

Ovogodišnja tema obilježava se pod sloganom ZA "VRIJEME-SPREMNI", ZA "KLIMU-PAMETNI".

Tim povodom, danas će u Federalnom hidrometeorološkom zavodu u Sarajevu biti održana, s početkom u 10.00 sati, pres-konferencija, najavljeno je iz tog zavoda. 

Trend zatopljavanja nastavlja se i dalje što potvrđuje činjenica da je 2017. godina jedna od tri najtoplije godine od početka meteoroloških mjerenja. Emisije stakleničkih gasova nastavljaju se povećavati, a temperature u nižim slojevima atmosfere i okeana rastu.

Dugoročne klimatske promjene, nastale kao rezultat emisije stakleničkih gasova vode našu planetu ka toplijoj budućnosti, s još ekstremnijim hidrometeorološkim događajima.

„Kako bi se podržao međunarodni plan o održivom razvoju, smanjenju rizika od nepogoda i adaptaciji na klimatske promjene sve članice WMO bi trebale da postanu za "vrijeme-spremne" i za "klimu - pametne" - a takođe i za "vodu - mudre". U poruci Generalnog sekretara Svjetske meteorološke organizacije naglasak je stavljen na bolju pripremljenost na ekstremne vremenske događaje, kroz bolje multi-hazardne sisteme ranog upozorenja na nepogode i kroz bolje koordinirane odgovore/reakciju.

Federalni hidrometeorološki zavod, kao i proteklih godina, tim povodom objavljuje redovan godišnji bilten koji se nalazi na web stranici Zavoda (www.fhmzbih.gov.ba). 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Danas prvi dan proljeća

Narandžasto upozorenje zbog vjetra južnog smjera

Registiran zemljotres u okolini Stoca 3 stepena po Richteru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo