Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 16:30 |

Haški vještak doveo u vezu SDB Srbije sa zločinima u Brčkom, Doboju i Šamcu

FENA Saopćenje

SARAJEVO/DEN HAAG, 22. marta (FENA) - Vojni vještak Haškog tužilaštva Reynaud Theunens, odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane Franka Simatovića Frenkija, ostao je pri iskazu da su počinioci zločina u BiH bili povezani sa Službom državne bezbjednosti (SDB) Srbije.

Simatovićev branilac Mihajlo Bakrač dokazivao je da paravojske iz Srbije koje su učestvovale u zauzimanju opština u BiH – pri čemu su, po optužnici, počinile zločine – nisu bile pod kontrolom SDB-a Srbije.

Po Bakraču, “Crvene beretke” koje su učestvovale u zauzimanju Brčkog, pod komandom Živojina Ivanovića zvanog Žika Crnogorac, bile su u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske autonomne oblasti Krajine.

Theunens se, međutim, pozvao na dokumente iz tog vremena po kojima je Ivanović bio “pripadnik Jedinice za specijalne namjene SDB-a Srbije”.

Theunens je podsjetio na Simatovićeve riječi s proslave godišnjice te jedinice 1996. godine, zabilježene na snimku koji je uveden u dokaze, da je u Hrvatskoj i BiH “sve moralo biti rađeno u tajnosti”.

To je, po Theunensu, bio izraz “očigledne potrebe” vlasti u Beogradu da “prikriju kome jedinica pripada” i tako sakriju svoju umiješanost u rat van Srbije.

Sličnu argumentaciju Simatovićev branilac upotrijebio je i u vezi sa zauzimanjem Doboja, tvrdeći da su “Crvene beretke” pod komandom Radojice Božovića bile u sastavu MUP-a Republike Srpske (RS).

Theunens je uzvratio da to ne isključuje da je, istovremeno, Božović bio pripadnik SDB-a Srbije, što je, po dokumentima, bio prije i poslije operacije u Doboju.

Advokat Bakrač dokazivao je i da su “Crvene beretke” čiji su pripadnici, po optužnici, počinili zločine u Bosanskom Šamcu bili “dobrovoljci” iz Srbije i mještani, koji su prethodno prošli obuku u bazi u Pajzošu u istočnoj Slavoniji, koju je po tužiocima držala SDB Srbije.

Ne opovrgavajući da su pripadnici te jedinice u Šamcu bili pod komandom Jugoslovenske narodne armije (JNA), Theunens je odbacio kao malo vjerovatno da su dobrovoljci iz Srbije spontano otišli na ratište, s obzirom na činjenicu da su obučavani u Pajzošu, a potom u Šamac prebačeni helikopterom.

Odbrana je nastojala i da umanji Simatovićevu ulogu u operaciji “Pauk”, kojom su snage pod kontrolom SDB-a Srbije na vlast u Cazinskoj krajini vratile Fikreta Abdića, koji se prethodno sukobio s Armijom BiH.

Theunens je, međutim, ostao pri svjedočenju da je Simatović imao “komandu i kontrolu” nad jedinicama koje su učestvovale u operaciji i da je bio veza između šefa SDB-a Jovice Stanišića i trupa na terenu.

- Frenki je bio u mogućnosti da naredi gdje da bude usmjerena artiljerijska i minobacačka vatra - naznačio je Theunens.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Crnogorski ministar odbio Kosovu izručiti državljanina Srbije osumnjičenog za ratni zločin

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo