Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 15:06 |

ZZO HNŽ-a proteklu godinu zaključio s viškom od 1.533.845 maraka

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. ožujka (FENA) - Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojilo je na sjednici u četvrtak u Mostaru Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za 2017. godinu.

 Izvješće pokazuje kako je Zavod ostvario prihode od 131.036.603 maraka ili 0,41 posto niže od iznosa predviđenog Izmjenama i dopunama Financijskog plana za 2017. godinu i rashode u iznosu od 129.502.757 maraka ili 1,57 posto manje u odnosu na planirano.

 Kada se usporede prihodi i rashodi Zavoda u 2017. godini vidljivo je kako je Zavod ostvario pozitivan financijski rezultat od 1.533.845 marka.

 Usvojeno je i Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana. U Izvješću je evidentan porast refundiranih doznaka za 13 posto i financijskih troškova po njima za 10 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 Porast broja izdanih doznaka u direktnoj je vezi s izrazitim porastom broja oboljelih od malignih bolesti, povećanjem broja ozljeda izvan posla i korištenju bolovanja u svrhu njege člana obitelji kao i nedovoljnim stupnjem razvoja obiteljske medicine, odnosno velikom fluktuacijom liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te neadekvatnog tumačenja pojedinih članaka Pravilnika o privremenoj spriječenosti za rad i neusklađenosti važećih zakonskih rješenja.

 Na sjednici je usvojeno Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o izvršenju Plana javnih nabava i Izvješće o izvršenju Plana rada.

 Kada je u pitanju potrošnja lijekova, u 2017. godini Zavod je na lijekove s Liste lijekova potrošio 12.652.647 maraka, odnosno 50.174 maraka manje u odnosu na 2016. godinu.

 Potrošnja lijekova za kronične bolesti čini preko 85 posto ukupne potrošnje, a ostatak potrošnje uvjetovan je epidemiološkom situacijom i sezonskom pojavnošću bolesti. Osiguranicima starijim od 50 godina propiše se oko 88 posto ukupne potrošnje lijekova s Liste lijekova.

 "Uzmemo li u obzir podatak kako je od 2012. godine do 2017. godine prosječan broj korisnika lijekova s Liste lijekova porastao za 18 posto, a ukupna potrošnja sredstava Zavoda za lijekove s Liste lijekova smanjena za oko 20 posto, možemo kazati kako bilježimo dobar rezultat koji proizlazi iz uvođenja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) i kontinuiranog praćenja i kontrole propisivanja lijekova s Liste lijekova od strane Zavoda", kazao je ravnatelj ZZO HNŽ-a Rade Bošnjak.

 Na sjednici je usvojena Odluka o doznačavanju sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama.

 Sredstva u iznosu od 1.922.326 maraka će, ugovornim zdravstvenim ustanovama, biti doznačena sukladno broju osiguranika i broju zdravstvenih usluga koje pružaju, priopćio je ZZO HNŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo