Svijet     | 22.03.2018. 14:57 |

Ukrajina uhapsila nacionalnu heroinu Nađu Savčenko

FENA Internet

KIJEV, 22. marta (FENA) - Ukrajinska služba državne sigurnosti u četvrtak je uhapsila poslanicu Nađu Savčenko, bivšu navigatoricu vojnog helikoptera koja je postala nacionalna heroina nakon boravka u ruskom zatvoru, pod optužbama za planiranje vojnog udara.

Tužioci navode da je Savčenko, koja je postala poslanica po povratku iz Rusije, planirala napad na parlament korištenjem bombi i automatskog oružja nabavljenih od proruskih separatista u istočnoj zoni sukoba.

Savčenko, koja je česti i glasni kritičar aktuelnih vlasti, nije direktno negirala navode iznesene protiv nje.

Kazala je da su prerušeni agenti pokušali da je diskredituju ohrabrujući je da planira svrgavanje vlade  i da će iznijeti u javnosti metode kojima se služe vlasti.

- Ovo nije teroristički čin, ovo je politička provokacija kako bi se ismijale vlasti - izjavila je ona na brifingu za novinare u utorak.

Ona je danas uhapšena u parlamentu nakon što su poslanici glasali da joj se ukine parlamentarni imunitet od krivičnog progona i odobrili su zahtjev državnog tužioca Jurija Lucenka da se omogući da ona bude poslana u pritvor.

- Plan je bio da se ukine ustavni poredak izvođenjem terorističkih napada na kvart centralnih vlasti korištenjem oružja dobijenog od čelnika takozvane LDR - poručio je Lucenko poslanicima, misleći na separatiste.

Optužbe označavaju pad s vrhunaca slave za Savčenko, čiji joj je žestoko prkosni stav tokom suđenja u Rusiji, uključujući i štrajkove glađu i pokazivanje srednjeg prsta na televizijskim prijenosima, dao nadimak "ukrajinske Ivane Orleanke".

Ona se vratila u maju 2016. i dočekana je uz fanfare nakon razmjene zatvorenika s Rusijom, ali je brzo postala žestoka i nepredvidiva opozicijska ličnost u parlamentu, navodi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Poljska i ukrajinska vlada razgovaraju o ublažavanju spora oko uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo