Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 14:26 |

Media Circle-Oni koji se reklamiraju u medijima diktiraju šta će biti objavljeno

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Mediji i novinari danas više žive od marketinga nego od čitalaca što dovodi do toga da oni koji plaćaju reklame diktiraju šta će biti objavljeno, istaknuto je na završnoj konferenciji regionalnog projekta "Media Circle - Odgovor građana na klijentilizam u medijima u jugoistočnoj Evropi" koja je održana danas u Sarajevu.

Viši asistent na Fakultatu političkh nauka u Banjoj Luci Borislav Vukojević rekao je da ne bi bio problem da se velike kompanije samo reklamiraju u medijima ali problem je što su im omogućene intervencije u uređivačku politiku pa se objavljuju članci koji su ustvari PR tekstovi, što predstavlja propagandu.

Izvršni direktor udruženja Partnerstvo za društveni razvoj Munir Podomljak naveo je da je zabrinjavajuće da je u svim zemljama u kojim je vršeno istraživanje - Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji i Srbiji - stanje u medijima izrazito negativno.

- To znači da zarobljenost medija od strane politike i finansijskih i drugih interesnih lobija jako velika što dovodi do devijacija u informaciji koja dolazi do građana, i konačno do devijacija koje se vide u rezultatima izbora i načinu na koji funkcioniše politika - naglasio je Podumljak.

Uzrok tome vidi u težnji politike da uvijek zadrži moć i, shvativši da mediji mogu odrediti njihovu sudbinu, već 20 godina politika medije kotroliše - kupovinom medija, kontrolom javnih servisa i davanjem prilika da medije kupe njihovi prijatelji, rodbina ili trgovci drogom koji su njima bliski. 

Projekt je finansiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći Evropske unije (IPA) Civil Society Facility (CSF), a sufinansira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta je Partnerstvo za društveni razvoj, a partneri su Expert Forum iz Rumunije, BH novinari i Vesta iz Bosne i Hercegovine, Institut za javnu politiku iz Crne Gore, Public iz Makedonije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Komitet pravnika za ljudska prava iz Srbije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom