Svijet     | 22.03.2018. 13:20 |

Trump: I Obama je svojevremeno čestitao Putinu, mediji su poludjeli

FENA Internet

WASHINGTON, 22. marta (FENA) - Američki predsjednik Donald Trump izjavio je kako Rusija može pomoći u rješavanju mnogih pitanja, uključujući krize u Siriji, Ukrajini, Sjevernoj Koreji, Iranu, borbi protiv terorista ISIS, pa čak i nadolazećoj utrci u naoružavanju.

Trump je sinoć posredstvom Twittera odgovorio na kritike zvaničnika i javnosti koji osuđuju njegov telefonski poziv i čestitku koju je uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu nakon nedjeljne izborne pobjede.

Podsjetivši da je i bivši američki predsjednik Barack Obama svojevremeno na isti način čestitao Putinu na izbornoj pobjedi, Trump je kazao da su u njegovom slučaju mediji lažnih vijesti poludjeli.

“Željeli su da mu oderem kožu, ali prevarili su se. Slaganje s Rusijom i drugima je dobra stvar, a ne loša“, poručio je Trump, prenosi TRT.

Također je kazao da je i bivši američki predsjednik George W. Bush pokušao uspostaviti dobru saradnju s Rusijom, ali da za to nije imao “pametne“ savjetnike. Dodao je da je isto pokušao i njegov prethodnik Obama i tadašnja šefica State Departmenta Hillary Clinton, ali da ni oni nisu imali dovoljno energije i hemije za to.

Mediji su jučer objavili zabilješke napravljene za predsjednika Donalda Trumpa uoči njegovog razgovora s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, na kojima je pisalo " : „NE ČESTITATI!“.

Trump potpuno ignorirao zabilješke saradnika i toplo čestitao ruskom lideru izazvavši kritike ne samo svojih savjetnika, republikanaca nego i Velike Britanije koja je ušla u žestoku diplomatsku ofanzivu zbog napada nervnim gasom na bivšeg špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, a  koji se pripisuje Moskvi.

Navodno je Trumpu savjetovano da uopće ne zove Putina nakon pobjede na izborima koje je ruska opozicija okarakterizirala namještenim.

The Washington Post je objavio kako je osoblje izričito savjetovalo Trumpu da ne čestita Putinu i da osudi napad nervnim gasom na bivšeg ruskog špijuna i njegovu kćerku u Velikoj Britaniji. Trump ih očito nije poslušao.

Analitičari smatraju da je ovaj skandal teško narušio kredibilitet američkog predsjednika, a istovremeno je ojačao predsjednika Rusije.

Neimenovani zvaničnici su potvrdili AFP-u da je istraga za „krticom“ u toku.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Američki Vrhovni sud zabranio saveznim državama da diskvalificiraju izborne kandidate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo