Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 12:56 |

'Volontiranje je cool' - Osnovci u BiH prepoznali značaj volontiranja (VIDEO)

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Volonteri iz 43 osnovne škole iz raznih dijelova BiH okupljeni oko projekta "Volontiranje je cool" uložili su u prošloj godini oko 100 hiljada volonterskih sati rada u lokalnoj zajednici, a krunisano je to dodjelom potvrda o volontiranju na svečanosti danas u Sarajevu. 

Projekt provodi Centar za razvoj omladinskog aktivizma CROA Alma Fejzić kaže da cilj tog projekta i jeste da mladi prepoznaju probleme lokalne zajednice u kojoj žive i doprinesu njihovom rješavanju na način kako to oni najbolje mogu. Te aktivnosti prezentirali su krajem prošle godine.

- Volontirali su na različitim mjestima, u okviru svojih lokalnih zajednica. Bili su to starački domovi, vrtići, ustanove za djecu s poteškoćama, ali i njihove škole - kaže ona.  

Učenica iz Sarajeva Iman Dumanjić radila je sa drugarima koji imaju poteškoće u učenju. Zajedno sa drugim učenicima pomagala im je da lakše savladaju matematiku, bosanski jezik i ostale nastavne predmete. Volontirali su i u Zavodu "Pazarić", družili se sa djecom s poteškoćama u razvoju. Za njih su sakupljali slatkiše i obradovali ih za praznike.

- Svako dijete treba da volontira, jer volontiranje cool -  poručila je.

I Misija OSCE u BiH prepoznala je da postoje djeca u BiH koja žele uložiti napore da njihovim zajednicama i njima samima bude bolje. Glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH Željka Šulc kaže da im je čast što su, već treću godinu, dio ovog projekta. Doniraju nagrade za djecu koja su uložila najviše sati volonterskog rada.

Projekt "Volontiranje je cool" počeo je s realizacijom 2011. godine, a namijenjen je učenicima osnovnih škola s ciljem poticanja na volonterizam i odgovornost u zajednici.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1571

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1oB9yAsEXeLCIoRnOkMwrrDf2GvgraCux?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu