Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 19:45 |

Bojić: Prilika da afirmišemo pravo na dostojanstven život bez diskriminacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borislav Bojić uputio je saopćenje povodom 21. marta, Međunarodnog dana borbe protiv rasne diskriminacije.

Bojić podsjeća da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 21. mart proglasila Međunarodnim danom borbe protiv rasne diskriminacije, čime je uputila poziv zajednicama širom svijeta da udvostruče svoje napore kako bi eliminisale sve oblike rasne diskriminacije, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

- Prema međunarodnim konvencijama, rasna diskriminacija predstavlja svako razlikovanje, isključivanje, ograničavanje i davanje prvenstva zbog rase, boje, predaka, nacionalnog ili etničkog porijekla sa svrhom uništavanja ili ugrožavanja priznavanja, uživanja ili vršenja, pod jednakim uslovima, prava čovjeka i osnovnih sloboda na političkom, ekonomskom ili socijalnom i kulturnom polju ili na svakom drugom polju života - stoji u saopćenju.

Bojić naglašava da građani BiH ne podržavaju diskriminaciju i ne iskazuju ksenofobične stavove, podržavaju multikulturalizam, ali, ipak, u praksi, marginalizovane grupe ili grupe koje se razlikuju u načinu oblačenja ili ponašanja, iako ne krše ni jedan od važećih zakona u državi, bivaju diskriminisane na različite načine, te se nerijetko krše njihova osnovna ljudska prava.

- Rasizam i dalje potresa živote miliona ljudi širom svijeta. Ovaj dan prilika je to da se podsjetimo i afirmišemo pravo na dostojanstven život, život bez diskriminacije i rasizma - zaključio je Bojić. 

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu promovirana knjiga Drage Bojića 'Kraljevstvo Božje i nacionalizam'

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve

Tadić i Bojić na obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta