Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 18:37 |

Održana centralna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana šuma

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 21. marta (FENA) - Pod motom „Šume i održivi gradovi - Učinimo naše gradove zelenijim, zdravijim i sretnijim mjestima za život“ danas je u Donjem Vakufu održana centralna manifestacija obilježavanja 21. marta, Međunarodnog dana šuma na nivou Federacije BiH.

Uz Kantonalnu upravu za šumarstvo i Šumsko-privredno društvo „Srednjobosanske šume“, čije je sjedište u toj općini, organizatori događaja bili su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a i Udruženje šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH.

Po riječima direktora ŠPD „Srednjobosanske šume“ Vildana Hajića, obilježavanje Međunarodnog dana šuma za Federaciju BiH u Donjem Vakufu predstavlja svojevrsno priznanje za uspješan rad tog društva u proteklom periodu.

-Pokazali smo da se čestitim radom i posebnim zalaganjem može dosta toga napraviti. Sanirali smo sve obaveze, puno investirali, i našim uposlenicima stvorili bolje uvjete za rad - kazao je.

Servisirane su, dodao je, i sve obaveze prema izvođačima, dobavljačima i državi.

-Naravno, ima tu još prostora da se situacija dodatno popravi, posebno na planu brige o šumi, kao prirodnom bogatstvu neprocjenjive vrijednosti - zaključio je Hajić.

Među brojnim gostima svečanosti bili su predstavnici Generalne direkcije šumarstva Turske, s  bivšim generalnim direktorom ove direkcije Osmanom Kahvećijem na čelu.

Naglašeno je kako su u oblasti šumarstva Bosna i Hercegovina i Turska ostvarile značajnu saradnju i poslovne rezultate, te izražena nada da će se uspostavljene poslovne veze nastaviti i ubudućnosti.

Stručni referat „Stanje i perspektive šume i šumarstva“ prezentirao je predsjednik Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH prof. dr. Ahmet Lojo.

Promovirane su određene knjige i časopisi o šumarstvu, i upriličena 18. redovna Skupština Udruženja šumarskih inžinjera i tehničara Federacije BiH.

Na manifestaciji je odata počast prije godinu dana stradalim čuvarima šuma Omeru Bašiću i Feridu Rahmanoviću, kao i radniku na izvođenju radova u šumarstvu Ševki Draginoviću.

Kako je, tom prilikom, kazao direktor Kantonalne uprave za šumarstvo SBK-a Ševal Konjalić, iza njih je ostalo 14-tero djece, uglavnom školskog uzrasta.

Članovima porodica stradalih uručena su prigodna priznanja, a oni su u svojim obraćanjima apelirali na rukovodstva preduzeća da „povedu računa o uposlenima i da im osiguraju osnovno ljudsko pravo - pravo na rad, te da ih zaštite od svih oblika opasnosti na radnom mjestu“.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Svjetski dan voda: Dvadeset pet posto stanovnika FBiH nema pristup pitkoj vodi (VIDEO)

Bećirović: Evropski put je nemoguć bez zaštite ustavnog poretka BiH

Akcija pošumljavanja na području ZDK povodom 21. marta - Međunarodnog dana šuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo