Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 15:46 |

Nastavak suđenja u 'slučaju Bosnalijek'

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Svjedočenjima Azre Madžak i Zijada Hodžića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje u predmetu Edin Arslanagić i drugi ('slučaj Bosnalijek'), čiji se akteri terete za organizirani kriminal.

Svjedokinja Madžak, bivša suvlasnica i zamjenica direktora firme Maomex d.o.o. Sarajevo/ Hadžići, potvrdila je u direktnom ispitivanju da je ova firma sudjelovala u izgradnji apartmana na Bjelašnici (Babin do), odnosno u isporuci i ugradnji unutarnje i vanjske stolarije (vrata i prozora) te podova i drugih drvenih elemenata u tim objektima.

Budući da je svjedokinja u to vrijeme radila u izdvojenoj poslovnoj jedinici i nije imala puno dodira sa spomenutim poslovima, nije se mogla detaljnije očitovati o svim elementima tog poslovnog aranžmana, kao ni o eventualnoj relaciji s kompanijom Bosnalijek.

Referirajući se na period od 2005. do 2007. godine, kazala je da je na tim poslovima bio angažiran njen suprug, koji je u međuvremenu preminuo, a koji je, prema njenim riječima, sklopio odgovarajući ugovor s firmom Brštanica d.o.o., angažiranoj na izgradnji spomenutih apartmana.     

Uz opasku da je rijetko dolazila u 'centralu' firme, svjedokinja je kazala da je, prema njenim saznanjima, ugovor s Brštanicom zaključen u iznosu od 900.000 do jedan milion KM, te da ta firma redovno izmirivala vlastite obaveze, odnosno da u odnosu na Brštanicu, Maomex 'u papirima' nije imao potraživanja.   

Svjedok Zijad Hodžić, vlasnik i nekadašnji direktor firme Termoenergetski inžinjering d.o.o. Sarajevo/Ilidža, sada u penziji, potvrdio je da je ta firma prije više od deset godina izvodila radove na priključku gasa za spomenute apartmane.

Pojasnio je da je Brštanici dostavio ponudu i dobio posao za tzv. 'nemjerljivi dio gasa' zaključno s gasnim setom, poznatiji kao 'kućni priključak', a da je na unutarnjim instalacijama bila angažirana druga firma.

Hodžić je dodao da je od Brštanice dobio avans, te da je ta firma u cijelosti ispoštovala ugovor i uredno platila izvršene i fakturisane radove, navodeći da se ne sjeća vrijednosti tih radova.   

Optužnica u ovom predmetu, uz Edina Arslanagića, bivšeg generalnog direktora Bosnalijeka, tereti i Šefika Handžića, Hasana Šepu, Aidu Selvić i Jasmina Šepu za inkriminacije, koje su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Optuženi u 'slučaju Bosnalijek' terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlaštenja, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te sklapanjem štetnih ugovora.

Amar Arslanagić, jedan od optuženih u ovom predmetu, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama i budući da je nedostupan bh. pravosudnim organima, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Naredno ročište u ovom predmetu zakazano je za 28. mart, kada bi dokazni postupak trebao biti nastavljen ispitivanjem novih svjedoka optužbe.  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

FUP - Đugum osuđen na 13, a Mušić na šest i po godina zatvora zbog organiziranog kriminala

Sud u New Yorku onemogućio vlastima da plijene imovinu Donalda Trumpa

Suđenje Kurzu za krivokletstvo ušlo u posljednji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom