Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 14:36 |

U Tuzli obilježen Svjetski dan osoba s downovim sindromom (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

TUZLA, 21. marta (FENA) - Svjetski dan osoba sa downovim sindromom obilježen je danas i u Tuzli. Fondacija tuzlanske zajednice ovaj dan obilježila je izložbom fotografija djece sa ovim sindromom pod nazivom "I ja sam vjesnik proljeća".

Manifestaciju povodom obilježavanja upriličili su i predstavnici Udruženja za ljudska prava i socijalnu inkluziju "Soci" na kojoj je predstavljen i kratki dokumentarni film o dječaku s tim sindromom.  

Predstavnica Fondacije tuzlanske zajednice Emina Žabić istakla je da obilježavanju prisustvuje 21 dijete, zbog simbolike datuma.

- Slikali smo ih kroz tri godišnja doba, jesen, zima i proljeće kao simboliku njihovog postojanja tokom cijele godine, a ne samo danas na dan obilježavanja - istakla je.

Predstavnica Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Vanesa Malkić zahvalila je Fondaciji na finansijskoj podršci projektu.  

Autor predstavljenih fotografija je Mirza Mustafagić. Šest mjeseci je proveo s ovom djecom kako bi fotografisao detalje iz njihovog života. Kaže, od njih je naučio kako biti plemenit.

- Ti ljudi su me naučili da budem bolja osoba, da se ponašam bolje prema ljudima koji čak to i ne zaslužuju, jer se odmah stavim u njihovu kožu - naglasio je.

Dan posvećen djeci sa downovim sindromom prigodnom manifestacijom obilježilo JE i Udruženje za ljudska prava i socijalnu inkluziju "Soci" u saradnji sa Centrom za kulturu Tuzla. Ovom prilikom predstavljen je i dokumentarni film o tuzlanskom dječaku sa downovim sindromom. Njegova majka Hana Muminović ističe kako na ovo gleda kao na vid podrške.

- Meni kao roditelju je podrška veliki "vjetar u leđa", jer ipak neko misli na njega - kazala je Muminović.

Aktivnosti podrške njima trebale bi biti češće, istakli su organizatori današnjih aktivnosti.  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1569

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hA2KflQXJZ5Wyms_rOIX1PgDerKECeG_?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Barbie s Downovim sindromom uskoro u prodaji

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'