Najave     | 21.03.2018. 14:40 |

Početkom aprila počinje suđenje za zločin u Oborcima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Suđenje Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, optuženima za ratni zločin počinjen u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, počet će 4. aprila, dogovoreno je na statusnoj konferenciji u Sudu Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH planira saslušati 23 svjedoka, od kojih će dva biti zaštićena, dva vještaka, te uložiti materijalnu dokumentaciju, predviđajući da im je za sve potrebno 11 radnih dana, javlja BIRN BiH. 

Čigoja, Tadić, Boškić i Glamočak se optuženi da su, kao pripadnici Izviđačkog voda pri 11. lakoj pješadijskoj brigadi – Mrkonjičkoj brigadi u sastavu Vojske Republike Srpske (VRS), ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema ranijim navodima Tužilaštva, optuženi su, s drugim pripadnicima Izviđačkog voda, 15. septembra 1995. došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić-Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve linije ratišta. U grupama su izvodili zarobljenike iz zgrade, nakon čega su, pucajući iz vatrenog oružja, ubili 28 osoba.

Odbrana optuženog Čigoje je predložila psihijatrijsko vještačenje optuženog kako bi se utvrdilo da li je, budući da pati od amnezije i alkoholizma, sposoban učestvovati i pratiti sudski postupak.

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o tom prijedlogu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'