Ekonomija     | 21.03.2018. 14:58 |

Općina Vareš počinje regulatornu reformu radi unapređenja poslovnog okruženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Britanski ambasador u BiH Edward Ferguson i delegacija IFC-a danas su posjetili Općinu Vareš gdje su zajedno s načelnikom Zdravkom Maroševićem ozvaničili početak implementacije "Projekta privlačenja investicija i poboljšanja poslovnog okruženja na lokalnom nivou - LIFE".

Projekt će  u Varešu provoditi Međunarodna finansijska korporacija - IFC, članica Grupacije Svjetske banke, u saradnji s britanskom ambasadom u BiH.

Implementacijom tog projekta općina Vareš trebala bi napraviti iskorak u podizanju konkurentnosti svog privatnog sektora smanjenjem troškova poslovanja, skraćenjem vremena potrebnog za pribavljanje dozvola i saglasnosti, te će dodatnim povećanjem transparentnosti u radu općinskih tijela uprave potaknuti privlačenje novih investicija i povećanje ukupnih poslovnih aktivnosti u ovoj općini.

Projekt LIFE posebno je usmjeren na segment poslova Službe za prostorno uređenje i postupaka u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola, gdje će se provoditi aktivnosti na uspostavi tzv. jednošalterskog sistema rada.

Kruna aktivnosti će biti i uspostavljanje sistema evidencije investitora, te izrada investicionog profila općine Vareš koji će navesti konkretne investicione prilike i objediniti sve informacije potrebne investitorima, uključujući skice lokacije, potencijale i konkurentske prednosti, te kakvu podršku lokalne zajednice investitor može očekivati u procesu realizacije investicije.

Projekt također nastoji uspostaviti model za dijalog s poslovnom zajednicom, u okviru kojeg bi se razmatrale inicijative privrednika i investitora, saopćeno je iz Općine Vareš. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

INZ i Općina Vareš zajedno za dobrobit građana

Ganić - Vareš pozitivna priča pogotovo u turizmu i prirodnim ljepotama

Općina Vareš donirala vozilo bihaćkim vatrogascima (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!