Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 14:02 |

Predstavljene Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u obrazovanju (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini predstavljene su u Sarajevu. Dokument je uz podršku OSCE-a izradila radna grupa u kojoj su učestvovali predstavnici nadležnih ministarstava obrazovanja iz cijele BiH.

Sadrži osnovne ocjene, stavove i preporuke i ukazuje na temeljne probleme i prepreke koji uzrokuju diskriminaciju u ostvarivanju prava na obrazovanje te preporučuje kako uspješno prevladati pojave diskriminacije u ovoj oblasti.

Šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Bruce G. Berton izjavio je da OSCE surađuje sa svim institucijama s ciljem kvalitetnog obrazovanja u BiH i podsticajne atmosfere u školama.

Predstavljeni dokument je dragocjen resurs, korak naprijed u borbi protiv diskriminacije u školama kao pojave „protiv koje se svi moramo boriti“, dodao je.  

Ekesperti angažirani u izradu dokumenta uložili su ogroman trud, kazao je Berton i pozvao obrazovne institucije kao faktore koji su obavezni boriti se protiv diskriminacije da prihvate smjernice.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je cilj - stvaranje jednakih uvjeta za sve, bez diskriminacije, a posebno u obrazovanju.

- Ove smjernice su značajan dokument i alat za stručno i objektivno prepoznavanje oblika diskriminacije u obrazovnom sistemu, ali i načina za prevazilaženje. Čvrsto vjerujem da će dokument doživjeti punu primjenu u obrazovnom sistemu BiH - rekla je između ostalog ministrica. 

Jedan od eksperata angažiranih u radnoj grupi za izradu Smjernica Mile Dmičić je izjavio da je dokument pun odgovarajućih preporuka, uputa i putokaza, kao i da je bitan doprinos zajedničkim naporima u vaspitno-obrazovnoj djelatnosti.

Ekspertica koja je također angažirana na izradi Smjernica Saliha Đuderija naglašava da dokument sadrži upute kako određeni nivo može na odgovarajući način suzbiti negativne pojave jer diskriminacija može biti direktna i indirektna, svjesna i nesvjesna.

Smjernice nisu pravno obavezujući dokument već sadrže preporuke kako pomoći u zaštiti prava u obrazovanju, kazao je Zlatko Brkić, također jedan od eksperata angažiranih u njihovoj izradi.

Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja približavaju ostvarenju Misije OSCE-a u BiH da pomogne sektoru obrazovanja u BiH, doprinese stvaranju inkluzivnog i sigurnog okruženja u školama, uz puno uvažavanje etničke raznolikosti Bosne i Hercegovine, naglašavaju iz Misije OSCE-a.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1568

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Bda0ixEO8nOoCJwbhbwI7fK6B9W73EES?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Smjernice Misije OSCE-a u BiH: Sigurno skladištenje i rukovanje oružjem doprinose većoj sigurnosti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo