Svijet     | 21.03.2018. 14:49 |

Svjetski dan vode - 97 posto vode u Gazi nije po standardima WHO

FENA Internet

RAMALLAH, 21. marta (FENA) - Više od  97 posto vode  ispumpane iz akumulacije u pojasu Gaze ne ispunjava standarde kvaliteta Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), navode Palestinski statistički zavod i palestinske vlasti za upravljanje vodenim resursima u zajedničkom saopćenju objavljenom u srijedu povodom Svjetskog dana vode koji se obilježava 22. marta pod motom "Priroda za vodu".

Količine vode ispumpane iz priobalne akumulacije u pojasu Gaze u 2016. godini za internu upotrebu iznose 167,2 miliona kubnih metara, ali je kvaliteta pogoršana nesigurnim pumpanjem koje ugrožava održivost bazena ukoliko premaši ispumpavanje između 50 i 60 miliona kubnih metara godišnje, navodi se u saopćenju. 

S druge strane, kvantitet vode ispumpane iz palestinskih vrela na Zapadnoj obali u 2016. godini iznosio je  84,4 miliona kubnih metara s istočne, zapadne i sjeverne  akumulacije. 

Također treba uzeti u obzir da je Palestincima uskraćeno uzimanje vode iz rijeke Jordan od 1967. godine, koje iznosi procijenjenih 250 miliona kubnih metara.

Statistički podaci o vodenim resursima Palestinaca u 2015. godini pokazali su da 94,9 posto domaćinstava živi u stambenim jedinicama s pristupom poboljšanim vodenim resursima, sudeći  po definiciji inicijative Ciljevi samoodrživog razvoja  (SDG), koja uključuje javne mreže i domaće izvore, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Albares: Sve članice EU trebale bi koordinirano priznati palestinsku državnost

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Općina Novi Grad donirala 50.000 KM za pomoć narodu Palestine

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana