Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 12:32 |

Podrška MKCK za porodice nestalih i mlade naučnike koji se bave temama traženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) organizator je dvije radionice vezane za nestale osobe koje se ove sedmice održavaju u Banjoj Luci, a na kojim učestvuje više od 60 predstavnika udruženja porodica nestalih osoba, akademskih radnika i studenata.

Također, danas će u Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci biti prikazano i pet dokumentarnih filmova, napravljenih u saradnji između MKCK i filmskog festivala Pravo Ljudski.

Tokom radnog sastanka sa udruženjima porodica u protekla dva dana napravljen je osvrt na rad iz 2017., a u fokusu je bilo 18 projekata psihosocijalne podrške koje je podržao MKCK, od kojih su imala koristi 5.033 člana porodica nestalih.

MKCK je predstavnicima udruženja predstavio svoju petogodišnju strategiju za nestale osobe na području bivše Jugoslavije i dobio njihovu podršku.

Šef delegacije MKCK u Bosni i Hercegovini Željko Filipović rekao je da će i u budućnosti nastaviti raditi sa udruženjima porodica kroz projekte psihosocijalne podrške, u saradnji sa civilnim društvom i akademskim krugovima.

- Osim toga, MKCK će i dalje poticati vlasti da odgovore na pravne i druge potrebe porodica i pruže im odgovore - dodao je Filipović.

Strategija MKCK predviđa i finansijsku i tehničku pomoć studentima drugog i trećeg ciklusa, koji se žele naučno baviti specifičnim temama vezanim za proces traženja u Bosni i Hercegovini. Traganje za nestalim osobama predstavlja složeno društveno pitanje za čije je sveobuhvatno rješavanje neophodan multidisciplinaran pristup. To uključuje praćenje različitih naučnih oblasti, kao što su forenzika, psihologija, pravo, društvene i političke nauke.

Više od 30 zainteresovanih studenata i akademskih radnika iz tih oblasti okupilo se na drugoj radionici MKCK koja je počela danas, kako bi se bolje upoznali o individualnim i društvenim posljedicama gubitka sa kojim se suočavaju porodice nestalih osoba. Učesnici su došli sa različitih fakulteta iz Tuzle, Banje Luke, Sarajeva, Istočnog Sarajeva i Mostara.

Danas će na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci biti prikazano i pet filmova nastalih u sklopu škole kreativnog dokumentarnog filma Oslikavanje humanosti. Filmovi se bave humanitarnim pitanjima koje su kao posljedica rata ostavile trag na društvo u Bosni i Hercegovini, između ostalog nestalim osobama, minama, izbjeglicama i migrantima.

Poslije filmova, publika će imati mogućnost razmijeniti mišljenja o ovim temama sa učesnicima humanitarnim radnicima i mladim kreativcima.

Filmovi će biti prikazani i u osam drugih gradova širom zemlje, a sljedeća projekcija je planirana sutra u Bihaću, u zgradi Prvog zasjedanja AVNOJ-a. Ulaz na sve projekcije je besplatan, saopćeno je iz Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U FBiH lani prijavljen nestanak 277 osoba, još uvijek se traga za njih 57

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana