Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 10:36 |

Poslanici PSBiH o novim koeficijentima plaća vojnika i podoficira

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koja je danas počela u Sarajevu, poslanici će razmatrati izmjene zakona kojim bi se trebalo omogućiti određivanje novih koeficijenata za vojnike i podoficire.

Radi se o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložila predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a kojeg poslanici danas razmatraju u drugom čitanju.

Ranije je istaknuto da ta kategorija u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čini 80 posto ljudstva, a usklađivanjem njihovih platnih koeficijenata bio bi poboljšan njihov materijalni status, te bi se zaustavili negativni trendovi, da napuštaju Oružane snage BiH.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić zatražio je da poslanici danas razmatraju informaciju o planu aktivnosti BiH u smislu izbjegličke krize te je podsjetio da danas nije predviđeno razmatranje o zaustavljanju iseljavanja iz BiH, što je ranije zatražio, kao i informacije u vezi  s poplavama.

Kolegij Doma nije postigao saglasnosti o zahtjevu poslanika Amira Fazlića (Stranka demokratske akcije - SDA) za razmatranje izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom zakonodavnom postupku, a o ovakvoj odluci Kolegija poslanici će danas biti obaviješteni.

Pred poslanicima je još nekoliko izmjena zakonskih rješenja i to o radu u bh. institucijama, o ombudsmenu za ljudska prava BiH, o prekršajima te o sportu u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo