Ekonomija     | 21.03.2018. 09:36 |

Vrijeme je za zimsko tretiranje voćnjaka

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 21. marta (FENA) - Zimsko tretiranje voćnjaka najbolje je obaviti nakon završene rezidbe i to je glavna preventivna mjera zaštite u trajnim zasadima, smatra viši stručni saradnik za voćarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a Akif Konjalić.

 -Na taj način, suzbijaju se mnoge prezimjele forme štetnika kao što su lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrdžavosti lista, bakterijski rak i rogač šljive - naglasio je.

Voćke se, dodaje, tretiraju  u vrijeme mirovanja dok još uvijek nije krenula vegetacija, odnosno čim to vremenske prilike dozvole.

- Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i na temperaturi od 5 do 10 stepeni, kako bi se izbjeglo izmrzavanje - naglasio je.

Potrebno je, dodaje, da se voćke dobro oprskaju sa svih strana, jer uzročnici bolesti mogu prezimiti kako na samoj kori i u njenim pukotinama, tako u rašljama grana.

-Pritom se koriste različita mineralna ulja i preparati na bazi bakra, koje treba koristiti prema uputstvima njihovih proizvođača - poručio je Konjalić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta