Magazin     | 21.03.2018. 08:00 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. ožujka (FENA) -

- 1617. Umrla princeza Pocahontas, kći američkog domorodačkog poglavice Powhatana koja se u Virginiji udala za engleskog kolonista Johna Rolfea te zajedno s njim otišla u Englesku. Smatra se jednom od najpoznatijih osoba među američkim domorocima, te joj je život poslužio kao inspiracija za brojne legende, književna djela i filmove.

- 1685. Rođen Johann Sebastian Bach, jedan od najvećih skladatelja svih vremena. Njegova su djela zapažena po intelektualnoj dubini, tehničkoj zahtjevnosti i umjetničkoj ljepoti, a bio je inspiracija kasnijim velikanima poput Mozarta i Schoenberga.

- 1804. Službeno stupio na snagu Napoleonov zakon kao francuski građanski zakon koji je zabranjivao privilegije s obzirom na mjesto rođenja, dopuštao slobodu vjere i isticao da vladini poslovi pripadaju samo kvalificiranima.

- 1913. Rođen Ivan Goran Kovačić, hrvatski književnik, pjesnik, pripovjedač, esejist i kritičar, najpoznatiji po svojoj poemi "Jama" koja obrađuje temu ratnog zločina.

- 1935. Perzijski šah Reza Pahlavi izdao je dekret u kojem je zamolio strane poslanike da njegovu zemlju od tada nazivaju Iran umjesto Perzija. Pojam Iran koristili su sami stanovnici te zemlje dugo vremena prije 1935. godine. Danas se ta država službeno zove Islamska Republika Iran.

- 1960. Rođen Ayrton Senna da Silva, brazilski vozač Formule 1, poznat pod nadimkom Kišni čovjek. Poginuo je u nesreći na VN San Marina u Imoli.

- 1960. Južna Afrika obilježava spomen na najteži masakr u svojoj povijesti apartheida. Tog su dana policijske snage u gradu Sharpevillu ubile 69 crnaca koji su prosvjedovali protiv vladine politike segregacije bijelaca i crnaca.

- 1962. U SAD-u, prilikom testiranja nadzvučnih zrakoplova, točnije katapultirajuće kapsule, jedna je medvjedica postala prvo živo biće ikada katapultirano iz zrakoplova koji se kretao nadzvučnom brzinom. Medvjedica je uspavana, smještena u zrakoplov i katapultirana. Životinja je imala padobran i preživjela je eksperiment.

- 1983. Renomirani časopis "Time Magazine" na naslovnici je imao prvu pogrešku u tekstu ikada (control=contol). Sva izdanja su odmah bila povučena iz prodaje.

- 1990. Nekada poznata kao Jugozapadna Afrika, Namibija je stekla neovisnost od Južne Afrike, a Sam Nujoma je prisegnuo za prvog predsjednika.

- 1991. Umro Clarence Leonidas Fender, poznat kao Leo Fender, američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata. Osnovao je Fender Electric Instrument Manufacturing Company, danas poznatu kao Fender.

- 1999. UNESCO 21. ožujka proglasio Međunarodnim danom poezije s ciljem promicanja čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije u cijelome svijetu.

- 2003. Umro Ivo Kušanić, poznati karikaturista tjednika "Politika", čije se izdanje nije moglo zamisliti bez njegovog britkog komentara perom i tušem. Dobitnik je mnogobrojnih domaćih i stranih nagrada.

- 2006. Svjetski dan syndroma Down prvi put obilježen u Singapuru, a mnoge organizacije širom svijeta pridružile su se obilježavanju. Down Syndrome International službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom što je UN prihvatio 10. studenoga 2011. godine.

- 2011. Umro Nikolaj Efimovič Andrianov, ruski gimnastičar, koji drži rekord u najviše osvojenih olimpijskih medalja (ukupno 15) u muškoj konkurenciji u povijesti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom