Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 18:07 |

UNSA - Senat usvojio tekst prijedloga izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Na vanrednoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA) razmatrana je danas implementacija Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo, te je konstatirano da sadrži odredbe koje direktno ograničavaju autonomiju Univerziteta u Sarajevu, kao i odredbe čiju primjenu nije moguće izvršiti u zadatim rokovima.

U saopćenju za javnost Služba za odnose s javnošću UNSA navodi se da je  Senat jednoglasno usvojio tekst prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku.

- Zadužuju se rektor UNSA i Komisija za utvrđivanje prijedloga izmjena Zakona o visokom obrazovanju po hitnom postupku da na temelju procedure za izmjenu Zakona po hitnom postupku poduzmu dalje aktivnosti i o tome izvijeste Senat – navodi se.

Zadužena je Komisija za usklađivanje Statuta Univerziteta u Sarajevu sa Zakonom o visokom obrazovanju da u tekst nacrta Statuta Univerziteta u Sarajevu ugradi opravdane primjedbe i prijedloge organizacionih jedinica Univerziteta u Sarajevu i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, kao i da daju obrazloženje razloga zbog kojih pojedine primjedbe i prijedlozi nisu prihvaćeni u pripremi teksta Prijedloga Statuta.

Navodi se i da će, nakon okončanja aktivnosti iz tačke 3. ovih zaključaka, u prvoj polovini aprila biti održana tematska sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu na kojoj će se razmatrati tekst Prijedloga Statuta Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu smatra da je u ovom trenutku preuranjeno donošenje odluke o pripajanju fakulteta, akademija i naučnoistraživačkih instituta Univerziteta u Sarajevu sa svojstvom pravnog subjekta, Univerzitetu u Sarajevu u okviru kojeg nastavljaju sa radom kao organizacione jedinice bez svojstva pravnog subjekta.

Senat UNSA traži da se prijedlog Odluke iz tačke 5. ovih zaključaka povuče iz daljnje procedure dok se ne razmotre izmjene Zakona o visokom obrazovanju, Statut Univerziteta u Sarajevu, te dok se ne urade sve prethodne radnje potrebne za reorganizaciju Univerziteta u Sarajevu, a po modelu koji će biti prihvatljiv Univerzitetu u Sarajevu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'