Sport     | 20.03.2018. 17:02 |

Amir Avdagić na zasjedanju Instituta za nacionalne antidoping organizacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH Amir Avdagić sudjelovao je u radu godišnje skupštine i radionice Instituta za nacionalne antidoping organizacije (INADO) pod nazivom „Priča o dva Kodeksa“, koji su održani u jedinici za istraživanje i ekspertizu u antidopingu (REDs) Univerziteta u Lozani.

Na radionici je prezentiran novi smjer razvoja REDs-a, nakon čega je uslijedila diskusija o temi „Koje su lekcije iz prve kruga izvještaja o usklađenosti sa Kodeskom – za nacionalne antidoping agencije i za Svjetsku antidoping agenciju (WADA)?“, koju su moderirali predstavnici INADO, Antidoping komisije Katara, Antidoping agencije SAD-a, Kenije i Svjetske antidoping agencije - WADA.

Vođena je zanimljiva rasprava o hipotezi da Svjetski antidoping kodeks postoji već 15 godina a da je njegova osnova i danas u velikom dijelu ista, onako kako su je uobličili predstavnici Holandije, Brazila, Njemačke, Francuske kao i predstavnik Svjetske ragbi federacije, saopćeno je iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Predstavnici Svjetske asocijacije igrača, Komisije sportista Njemačke, Komiteta sportista Svjetske antidoping agencije, Južnoafričkog Instituta za sport bez dopinga te Antidoping agencije Njemačke vodili su teme pod nazivom “Koja je uloga sportista u razvoju antidoping politika?“ i „Kako ih mi možemo uključiti u primjenu naših programa?“.

U odvojenim plenarnim sesijama sudionici radionice su razmijenili mišljenja i iskustva o temama “Priprema za ocjenu usklađenosti sa Kodeksom“, „Studija slučaja o nepovoljnim analitičkim nalazima“, „Online alat u antidopingu“, „Priča o dva biološka pasoša (2009/2021), te „Efektivnija komunikacija sa medijima“.

Predstavljanjem najboljih inovacija u 2017. godini, koju su predvodili predstavnica olimpijade Tokio 2020, Holandije, UEFA, Antidoping agencije Rusije i Njemačke, okončano je dvodnevno zasjedanje Instituta za nacionalne antidoping organizacije.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Avdagić: Razvijanje obavještajnih i istražnih kapaciteta

Interpol i Agencija za antidoping kontrolu BiH zajedno protiv dopinga

Judista Harun Sadiković kažnjen zbog dopinga

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana