Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 17:10 |

'Pokaži svoj talenat' u Centru za podršku djeci s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Treća radionica u okviru projekta "Pokaži svoj talent" održana je u utorak u Centru za podršku porodicama sa djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar, koji je počeo s radom u januaru ove godine.

Sudionici radionice su djeca s poteškoćama u razvoju iz Zavoda "Pazarić", zajedno sa domaćinima - članovima Udruženja "Colibri". Udruženje su osnovali roditelji s područja općine Centar čija djeca imaju poteškoće u razvoju, a ujedno je i implementator projekta Centar za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Općine Centar.

U ime institucija koje pružaju podršku tom projektu, trećoj radionici su (u ime Općine Centar) prisustvovali načelnik Nedžad Ajnadžić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Sulejman Haljevac koji je jedan od organizatora tog projekta, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, Belma Bašović iz Službe za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica i Jasmina Fazlić iz Službe za obrazovanje, kulturu i sport.

Načelnik Ajnadžić je podsjetio da je Općina Centar jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju godinama stavlja u fokus aktivnosti.

- Želimo biti primjer koji će pokrenuti odlučnost svih nivoa vlasti da se uključe u tu aktivnost, da zajedno učinimo sve da naša djeca imaju dobru budućnost. Moramo razvijati senzibilitet prema toj djeci, pokloniti im pažnju, razbijati predrasude i prihvaćati sve različitosti među nama - dodao je Ajnadžić.

Dopredsjedavajući Haljevac najavio je da će četvrta radionica biti održana u srijedu u Osnovnoj školi "Hasan Kikić" na Gorici.

- Na završnoj manifestaciji u Kinu Bosna djeca iz cijele BiH imat će šansu da pokažu ono što su pripremili u ime svojih škola i udruženja. Na tim radionicama djeca uče kako pokazati i razvijati kreativnost. Cilj je da naša djeca budu zajedno, bez razlika među njima - istakao je Haljevac.

Projekt "Pokaži svoj talent" ocijenjen je kao najveća socijalizacija djece s poteškoćama u razvoju u jugoistočnoj Evropi, a sudjeluju djeca s poteškoćama u razvoju, kao i osnovci i srednjoškolci.

Završna manifestacija je u srijedu, 28. marta u Kinu Bosna (nekadašnje kino Prvi maj) u Alipašinoj ulici 19, koje je važno mjesto sarajevske alternativne umjetničke scene.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Gradonačelnik Kordić s učenicima o natjecanju Civitas 'Projekt građanin'

Promocija ljudskih prava u poslovnom sektoru u BiH šansa za podizanje rejtinga poslodavaca

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana