Ekonomija     | 20.03.2018. 15:17 |

Brković: Postoje incijative za proširenje poreskih olakšica

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) -  Stopa poreza na dobit koja iznosi 10 posto stimulativna je u poređenju sa zemljama okruženja,  s tim da, kada je riječ o olakšicama, vjerovatno ima još prostora za dodatno rasterećenje privrede - izjavila je danas u Sarajevu Mubera Brković iz kompanije PricewaterhouseCoopers.

Udruženje poslodavaca FBiH u saradnji sa PricewaterhouseCoopersom organiziralo je radionicu na kojoj se diskutovalo o porezu na dobit, porezu po odbitku i transfernim cijenama u FBiH.  

Brković je dodala da je Zakon o porezu za dobit FBiH relativno nov zakon, da je druga godina njegove primjene, te napomenula da u praksi ima dosta pitanja koja zahtjevaju određene odgovore i stavove poreskih organa.

- Zakon je relativno nov, iako postoje incijative za promjenu određenih stavki zakona pogotovo onih koji se tiču poreskih olakšica. Poslovna zajednica je bila nezadovoljna ukidanjem olakšica za izvoz  - dodala je Brković.

U postojećem zakonu zadržane su određene olakšice i uvedene nove, među kojima i one po osnovu zapošljavanja. Brković je navela da poslovna zajednica kada je riječ o porezu na dobit ide u pravcu incijativa za proširenje olakšica.

-  Novi zakon je zapravo ukinuo samo olakšicu po osnovu izvoza i modifikovao olakšicu koje se ticala investiranja. Po starom zakonu imali ste uslov da u pet godina investirate 20 miliona KM uz uslov da u prvoj godini ta investicija  mora iznositi četiri miliona KM u stalna sredstva kompanije. To je sada modifikovano, pa obveznici koji investiraju više od 50 posto oporezive dobiti u biti mogu da se oslobode u istom procentu od plaćanja poreza na dobit – kazala je Brković.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH o unapređenju procesa na tržištu rada

Poslodavci na sastanku kod Vlade FBiH: Nastaviti i ubrzati reformske procese

Udruženje poslodavaca FBiH organiziralo sastanak sa goraždanskim privrednicima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana