Kultura     | 20.03.2018. 15:02 |

Promovisana knjiga poezije 'Zapisah kako jest' Ljubice Ostojić

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Knjiga poezije Ljubice Ostojić  “Zapisah kako jest” promovisana  je  u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u okviru Festivala Sarajevska zima,

O poeziji Ljubice Ostojić govorili su Naida Mujkić, Marina Katnić- Bakaršić,Jasmina Hanjalić.

Književnica Naida Mujkić koja je moderirala promociju a ujedno je i urednik književnih programa Festivala istakla je da je danas pjesnikinji  Ljubici Ostojić rođendan, a da je danas također i Međunarodni dan sreće.

Marina Katnić -Bakaršić navela je da knjiga "Zapisah kako jest“ Ljubice Ostojić sadrži niz elemenata prepoznatljivih  i u njenim prethodnim  zbirkama, ali uz jednu  posebnu zrelost i promišljenost,

-Ljubica Ostojić je intelektualna  pjesnikinja, pjesnikinja koja odlično poznaje kulturu, književnost, teatar i to se vidi u njenoj poeziji - rekla je  Marina Katnić-Bakaršić.

Ona je također istakla da  pjesnikinja piše jezikom koji je  po mnogo čemu specifičan, bez pomodnih žargonizama, kolokvijalizama već tvori jedan zaseban jezik.

Tako da Ljubica Ostojić, kako navodi  Katnić-Bakaršić, piše  jednom posebnom ikavicom, ikavicom koju ona stvara, kao što stvara i arhaizme.

Jasmina Hanjalić  navodi da  je knjiga  Ljubice Ostojić "Zapisah kako jest" knjiga poezije s konceptom, koja nije puka zbirka pjesma.

-Knjiga ima sviju  unutrašnju, suptilno osmišljenu logiku, oslonjenu na lično, bogato životno iskustvo  i vješto reminisciranje  Šekspirovog Hamleta  datih kao moto i naznaka univerzalne, svevremene ljudske drame-navodi Hanjalić.

Jasmina Hanjalić rekla je da je poezija Ljubice Ostojić dovoljno snažna i bez Šekspira  no on je dio njezinog životnog, profesionalnog i književnog iskustva, a ova knjiga oslanja se na njezino  cjeloživotno iskustvo.

Ljubica Ostojić povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana poezije  istakla  je značaj  čitanja i pisanja poezije.

-Dobra  poezija, živi, opstaje traje i djeluje što je najvažnije. To njezino djelovanje  joj omogućuje da diše, raste, prestaje, vraća se kao što se i mi vraćamo dobrom knjigama, dobroj poeziji - rekla je Ostojić dodavši da nije vjerovala nikad da je posvećenost poeziji masovna ali da oni koji vole poeziju postoje i postojat će.

Izdavač knjige je Međunarodni Centar za mir Sarajevo.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Spahić: Kultura mora biti u prvom planu, a turizam kao dio kulture a ne obrnuto

Festival 'Sarajevska zima' 26 godina pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope

U pratećem programu "Portreti" predstavljena Ljubica Ostojić

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'