Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 14:51 |

Pripadnici OSBiH postigli zavidne rezultate na takmičenju u Marylandu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. marta (FENA) – U organizaciji Nacionalne garde Marylanda (MDNG), pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) su na takmičenju za najboljeg vojnika, podoficira i oficira „Best Warrior Competition” (BWC 2018) postigli zavidne rezultate.

Takmičenje je održano od 15. do 18. marta u Marylandu (SAD, a realizirano je u okviru Programa saradnje „Vojska-Vojsci” (M2M SPP) uz svesrdnu pomoć Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD-a u Sarajevu. 

U ekipi Oružanih snaga BiH, koja je pored veoma jake konkurencije postigla zapažene rezultate i uspješno predstavila OSBiH, bili su potporučnik Marko Vidović, vodnik Matija Ivaković, vojnik Ermin Hajrić i vođa ekipe, potporučnik Dajana Dangubić.

Tokom četiri dana takmičenja, pripadnici OSBiH  su imali priliku da svoja znanja, psihofizičke vještine i sposobnosti pokažu u 10 disciplina te da se takmiče sa pripadnicima OS Estonije i Nacionalne garde Maryland.

Neke od disciplina kroz koje su učesnici takmičenja prolazili odnosile su se na dnevnu i noćnu navigaciju sa specifičnim zadacima, ukazivanje prve pomoći prilikom povreda, gađanje pod stresom i pješačenje 15 kilometara pod teretom. 

Vodnik Matija Ivaković osvojio je prvo mjesto u kategoriji podoficira, dok je u ukupnom poretku osvojio zavidno treće mjesto.

Završnoj ceremoniji dodjele nagrada prisustvovao je i vojni ataše BiH u Washingtonu pukovnik Zoran Batarilo, koji je čestitao pripadnicima OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstvo obrane BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

Helez-McGahа: Intenzivirane aktivnosti na realizaciji Pregleda odbrane i plana modernizacije OSBiH

Oficiri Vojske Sjedinjenih Američkih Država posjetili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'