Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 12:27 |

Serezlija: Zaštita prava uposlenih prioritet u budućem radu SSVOONK-a SBK-a

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 20. marta (FENA) - Izvještajno-izborna konferencija Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Srednjobosanskog kantona (SSVOONK) održana je u Bugojnu.

Usvojen je izvještaj o dosadašnjem djelovanju ovog sindikata i plan rada za naredni period, te za novog predsjednika SSVOONK-a SBK-a izabran Abdulah Serezlija iz Bugojna.  

Imenovan je kantonalni odbor i održana posebna sjednica, na kojoj je donesena odluka o davanju saglasnosti na potpisivanje kolektivnog ugovora za srednje škole na području SBK-a. 

Također, najavljeno je provođenje brojnih aktivnosti, s ciljem zaštite prava prosvjetnih radnika u srednjem obrazovanju.

-U fokusu našeg interesa bit će pedagooški standardi i norme, koje priprema Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a, i utvrđivanje kriterija za određivanje tehnološkog viška, odnosno adekvatno zbrinjavanje uposlenika koji će ostati bez norme - naglasio je.

To će, dodaje, biti prioritet u radu ovog sindikata, s obzirom da će, nakon što je u osnovne škole uvedeno devetogodišnje obrazovanje, veoma mali broj učenika biti upisan u srednje škole u idućoj školskoj godini.

-Radit ćemo na tome da se u Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju nastavnika i stručnih saradnika u obrazovanju uvedu izmjene i dopune, kojima bi se poboljšao njihov položaj, ali i kvalitet nastavnog procesa - naglasio je Serezlija.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'