Svijet     | 20.03.2018. 09:57 |

Sirija - U zračnom udaru po Istočnoj Guti ubijeno 15 djece

FENA Internet

BEJRUT, 20. marta (FENA) - Najmanje 15 djece poginulo je u ponedjeljak navečer kada je u zračnom udaru pogođena škola koja služi kao sklonište u Istočnoj Guti, pobunjeničkoj enklavi u neposrednoj blizini prijestonice Damaska, saopćila je nadzorna grupa sirijskog sukoba.

Sirijska opservatorija za ljudska prava navodi da su avioni, za koje vjeruje da su ruski, bombardovali sklonište za civile.

- Obično režimski avioni ne lete noću, ali ruski borbeni avioni izvode noćne misije - izjavio je aktivista Nour Adam.

U zračnom udaru po enklavi, koja je od 2012. godine postala pobunjeničko uporište, ranjene su 52 osobe. Sirijske vladine snage uz podršku truske zračne sile pokrenule su veliku operaciju na ponovnom preuzimanju Istočne Gute pod svoju kontrolu prije mjesec dana. 

Aktivisti u toj regiji opisali su prizore nakon sinoćnjeg zračnog udara kao "jezive" i kazali da su tijela djece posvuda oko škole.

Broj poginulih vjerovatno će se povećati jer su neke od ranjenih osoba u kritičnom stanju, saopćio je čelnik Opservatorije Rami Abdel-Rahman za dpa.

- Ti ljudi krili su se u podrumu škole misleći da škola neće biti pogođena, ali za tog tirana (sirijskog predsjednika Bashara al-Assada) i njegove ruske saveznike nema zaštićenih zona unutrar Istočne Gute, za njih su svi teroristi, čak i djeca - kazao je Abdel-Rahman.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'