Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:26 |

Nikšić: SDP spreman za saradnju s građanskim strankama na izborima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 19. marta (FENA) – Predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP) danas je na sjednici izrazilo potpunu spremnost za saradnju građanskih stranaka u cilju "pobjede na ovogodišnjim izborima".

- SDP uvažava identitet Demokratske fronte, Naše stranke i Građanskog saveza i ne želeći na bilo koji način ugroziti taj identitet spremni smo da o ujedinjenu razgovaramo nakon izbora. Također, otvoreni smo za mogućnost dogovora da se DF i GS, kao političke stranke socijaldemokratske orijentacije, odmah integriraju u rad SDP-a, dok smo sa NS voljni razgovarati o načinu saradnje i zajedničkom djelovanju jer se izjašnjavaju kao socijal-liberalna stranka centra  – izjavio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

Govoreći o djelovanju SDP na području Republike Srpske Nikšić ističe da podržava postignuti sporazum o formiranju proevropskog bloka i zajednički nastup na izborima u RS-u.

- SDP je već dobio podršku Socijalističke internacionale i Partije evropskih socijalista za narednu izbornu kampanju, te ukoliko se odlučimo za ujedinjenje nakon izbora u taj proces smo spremni uključiti i njih – tvrdi Nikšić.

Po njegovim riječima, cilj SDP-a nije samo ujediniti građanske i lijeve stranke nego jačati državu BiH i njene institucije, a što se, smatra, može postići samo saradnjom svih demokratskih snaga uključujući i one koji nisu okupljeni samo u te četiri stranke, nudeći jasnu alternativu aktuelnoj vlasti.

Politički protivnik SDP-a su, kako naglašava Nikšić, vladajuće nacionalne stranke, a još veći stanje u državi. To nikada nisu bili DF, NS i GS.

- Spremni smo iskreno raditi na zajedničkom nastupu i na ujedinjenju, ali i odgovoriti na provokacije, napade i podmetanja od bilo koga. Ne želimo učestvovati u prepiskama putem medija, političkom spinovanju jer je to nepotrebno gubljenje vremena i energije u odnosu na stvarne probleme u BiH koji čekaju na rješenje – poručio je Nikšić na pres-konferenciji stranke održanoj nakon zasjedanja Predsjedništva SDP-a BiH.

Razmatrajući DF-ov prijedlog principa za održavanje kongresa ujedinjenja donesen je zaključak da „o ukidanju SDP-a ne može biti razgovora“, a da su „neprihvatljivi uslovi DF-a za ujedinjenje, jer ni na koji način ne mogu dovesti do ujedinjenja ljevice“.

Zato je SDP pozvao DF da se izjasni ostaje li pri potpisanom sporazumu o saradnji, te ako ostaje da jasno kažu da li su spremni potpisati Sporazum o koalicionoj saradnji za predstojeće izbore i nakon izbora.

Ukoliko za to DF izrazi spremnost SDP će u narednih sedam dana dostaviti prijedlog koalicionog sporazuma.

Predsjedništvo SDP-a  danas je zaključilo i to da pozove Željka Komšića da povuče „jednostranu“ kandidaturu za Predsjedništvo BiH kako bi se unutar bloka mogla otvoriti rasprava o procesu izbora zajedničkog kandidata za poziciju člana Predsjedništva BiH.                                    

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'