Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 16:13 |

U Starom Gradu za dvije godine izgrađeno šest dječijih igrališta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - U općini Stari Grad Sarajevo za dvije godine otvoreno je šest novih dječijih igrališta, a najavljen je i početak gradnje sportskog terena na Mihrivodama. 

Kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, građani su putem savjeta mjesnih zajednica predlagali projekte koji su realizirani u njihovim naseljima.

Tako su na Mošćanici, Sedreniku, Širokači i Vratniku izgrađena dječija igrališta, u  izgradnju tih igrališta uloženo je više od 88.000 KM, a novac su osigurali vlade Švicarske i Švedske kroz program „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ i Općina Stari Grad, saopćeno je iz te općine.

Iako je u Starom Gradu evidentan problem nedostatka prostora za izgradnju dječijih igrališta, Općina će nastaviti ovakve aktivnosti kako bi mališani imali što više prostora za igru i zabavu.

Pažnja će biti posvećena i višim uzrastima, a u tom smislu već je rađena sanacija školskih igrališta i sala, dok je za Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija“ prošle godine izgrađena nova, moderno opremljena sportska sala čija vrijednost je oko 800.000 KM.

Sportska sala gradit će se i za OŠ “Edhem Mulabdić“ u ulici Konak, i to sredstvima kredita Saudijskog fonda za razvoj, a vrijednost tog projekta je oko dva miliona KM.

Nedovoljan broj sportskih terena na području općine Stari Grad Sarajevo umanjuje mogućnost za bavljenje sportom djece i omladine. 

Na lokaciji na Mihrivodama je staro, oštećeno igralište koje će biti srušeno i na njegovom mjestu sagrađeno novo. Projekat izgradnje sportskog terena 'Bijela bašča' predviđa formiranje sportske plohe za mali nogomet, košarku i rukomet dimenzija 30 x 16,30 metara, a izgradnju će finansirati pobratimska općina Fatih iz Istanbula, Općina Stari Grad i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Projekt koji je pripremio Sektor za lokalni razvoj vrijedan je oko 130.000 KM, a budući da je već završena procedura izbora izvođača radova, gradnja će uskoro početi.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Međunarodni lideri turizma 6. i 7. juna u Sarajevu na samitu 'Otpornost i inovacije'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'