Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 15:13 |

SBB BiH predlaže da jedna ulica u Sarajevu nosi ime Stephena Hawkinga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Savez za bolju budućnost (SBB) izrazio je poštovanje nedavno preminulom vrhunskom naučniku i intelektualcu Stephenu Hawkingu i najavljuju inicijativu da jedna od sarajevskih ulica nosi njegovo ime.

- Stephen Hawking kritizirao je u najtežim vremenima za Sarajevo i Sarajlije (tokom ratne opsade 1993.) svjetsku javnost i zapadne vlade zbog pasivnosti, šaljući pisma podrške građanima Sarajeva. S obzirom na globalnu i civilizacijsku vrijednost koju ime Stephen Hawking nosi, zastupnici SBB-a u Skupštini KS, te vijećnici u gradskim općinama pokrenut će zvaničnu inicijativu da jedna od centralnih gradskih ulica bude nazvana po tom velikanu - navodi se.

U saopćenju za javnost iz Press centra SBB BiH podsjećaju na riječi Stephena Hawkinga, upućene 1993. godine građanima Sarajeva. „Napad na Sarajevo je okrutnost koja ne smije biti dopuštena u svijetu koji za sebe tvrdi da je civiliziran. Veoma sam razočaran reakcijom zapadnih vlada. Šaljem svoje najbolje želje i podršku građanima Sarajeva."

- Hoking ovo nesebično i hrabro zalaganje za dobrobit čovječanstva i suprotstavljanje nepravdi i nasilju, kojima je Sarajevo tokom agresije bilo izloženo, u znak zahvalnosti zaslužuju minimum koji Sarajevo može dati, a to je ulica koja će naše građane i sve goste Sarajeva podsjećati na ovog izuzetnog čovjeka - saopćeno je.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Schmidt: Proslava 9. januara jasan propust u provedbi obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH

Lendo: Dodik je izvršio najozbiljniji napad na Dejtonski sporazum

Društvo novinara BiH - Osuda napada na aktiviste i novinare

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana