Svijet     | 19.03.2018. 13:51 |

Čestitke Putinu na izbornoj pobjedi

FENA Internet

MOSKVA,  19. marta (FENA) - Brojni svjetski čelnici čestitali su Vladimiru Putinu na novom mandatu za ruskog predsjednika.

Kineski predsjednik Xi Jinping navodi u čestitki Putinu da je partnerstvo njegove zemlje s Rusijom "na najboljem nivou u istoriji".

Očekuje se da njemačka kancelarka Angela Merkel uskoro čestita Putinu, ali nijedan zapadni čelnik nije učinio to u jeku napetosti zbog trovanja bivšeg špijuna u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sergeja Skripala i njegove kćerke.

Putin je dobio više od 76 posto glasova, pokazuju zvanični rezultati.

On je izjavio da razmatra promjene u ruskoj vladi, uključujući i premijerski položaj.

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev drži taj položaj otkako su on i Putin zamijenili funkcije u 2012.  godini. Putin vlada Rusijom ili kao predsjednik ili kao premijer još od 1999. godine.

Vodećem opozicionom kandidatu Alekseju Navalnom zabranjeno je učestvovanje na izborima.

- Trenutno je kinesko-rusko sveobuhvatno strateško kooperativnoo partnerstvo na najboljem nivou u istoriji - navodi Xi u čestitki Putinu.

Čelnici Irana, Kazahstana, Bjelorusije, Venecuela, Bolivije i Kuba su poslali čestitke Putinu. 

Nijedan zapadni čelnik nije, međutim, javno komentirao Putinov reizbor. Steffan Seobert, portparol kancelarke Merkel, izjavio je da će ona poslati telegram ruskom predsjedniku "veoma skoro".

- Imamo razlike u mišljenjima s Rusijom i mi veoma jasno kritikujemo rusku politiku prema nekim svjetskim pitanjima kao što su Ukrajina i Sirija - kazao je on.

Napetosti između Rusije i Zapada produbile su se u posljednjim sedmicama nakon trovanja  Skripala i njegove kćerke Julije u Britaniji. Britanska vlada optužila je Rusiju za napad nervnim agensom.

Dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu, šefica evropske diplomatije Federica Mogherini reagovala je na slučaj trovanja Skripala, koji je osudila kao "potpuno neprihvatljiv", prenosi BBC.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Navaljnaja: Putin nije legitimni predsjednik Rusije

Bitcoin bi mogao 'napasti' rekord, snažno rastu i ostale kriptovalute

Putin: Ruska porodica treba imati najmanje dvoje djece

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo