Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 12:05 |

Konaković: Biram politički avanturizam umjesto komoditeta

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković kazao je danas na sjednici Skupštine koja razmatra Prijedlog za glasanje o nepovjerenju Vladi, da je Prijedlog administrativna procedura propisana zakonom, ali da i dalje tvrdi da je Vlada KS-a najbolja u državi. 

- Ovo je potpuno jasno, mi pucamo jer ja biram politički avanturizam umesto komoditeta. Svoj posao sam radio časno i pošteno - naglasio je.

Kazao je da je u toku rješavanja problema u Kantonu stekao mnoge neprijatelje.

- ZOI 84 je kap koji je prelila čašu. To je lopovluk i svi smo saučesnici. Direkcija za ceste KS je također čisti kriminal. Uopšte me ne zanima kako ćete glasati danas za mene  - poručio je Konaković.

Dodao je na izborima 2014. godine imao sam 10.738 glasova, više nego svi drugi nosioci lista i prihvatio tešku poziciju premijera.

- Manja vam je plata kad ste premijer nego kad ste šef kluba neke stranke - naglasio je.

Naveo je da je mandat obilježio niz političkih previranja, kao i već jednu promjenu Vlade. Naglasio je da je stanje bilo katastrofalno u Kantonu te da su zatekli deficit od 95 miliona KM. Također je govorio o problemima u javnim poduzećima, vodosnabdijevanju, grijanju, prijevozu, problemima sa sindikatima te  isplati tužbi.

- Sva poduzeća su bila skoro pred kolapsom. Zatekli smo 11.500 zaposlenih na budžetu - naglasio je. 

Kao najslabiju kariku je naveo tijela kontrole, ističući da su se svi žalili na nedostatak novca za normalno funkcioniranje.

- Jačali smo policiju, tužilaštvo i inspekciju i pokazali naše opredjeljenje da upravo te institucije podržavamo - pojasnio je.

Dodao je da je deficit prepolovljen da su manjih djelom smanjili broj zaposlenih, ali da još uvijek ima višak radnika u organima uprave.

- Sa sindikatima imamo potpisane sve kolektivne ugovore i nikome nećemo ostati dužni. Istovremeno smo povećali plaće svima, u zdravstvu, obrazovanju, policiji, a državnim službenicima najmanje - kazao je.

Konaković je naglasio da je budžet za 2018. godine bio najveći ikada te da su udvostručili kapitalne investicije.

Također je naglasio i poboljšanje situacije u kulturi, turizmu, kao i velike reformske procese u Ministarstvu pravde i uprave, a posebno navodeći izmjene Ustava KS-a, koji su uslovi za usvajanje zakona o lokalnoj samoupravi.

- Smanjili smo plate direktorima i saradnicima, koji su išli i do 10.000 KM, kao i regrese od 5.000 KM - kazao je Konaković.

Konaković je naveo i nevjerovatnu saradnju u sudstvu te između institucija, kao i smanjenu korupciju.

- U privredi smo stavili akcenat na privatni sektor i u jednoj godini imamo 20 posto povećan broj malih preduzeća koja su proizvela nova radna mjesta - kazao je.

Između ostalog, Konaković je dodao da je napad pasa u Sarajevu smanjen tri puta, te da je smanjen broj nelegalnih taksista.

- Nismo mogli ugasiti Gras. Smanjili smo gubitak na 600.000 KM, smanjili smo broj uposlenih, ali plaće su im redovne, kao i zdravstvena zaštita. Nisu krivi uposlenici, već politika. Gras je jedna od najvećih pljački - kazao je Konaković.

Osvrnuo se i na sigurnosnu situaciju u Kantonu, navodeći da je zadovoljavajuća, da je smanjen broj pljački i povećan broj policajaca na terenu, a kao razlog je naveo izbor novog komesara.

Također je govorio i poboljšanoj situaciji u obrazovanju, povećanju plaća, renoviranju osnovnih i srednjih škola te dodatnoj edukaciji đaka.

- I zdravstvo je u puno boljoj situaciji, smanjili smo esencijalnu listu, utrostručili budžet zdravstva i još mnogo toga - kazao je Konaković.

Kazao je da je najponosniji na smanjenje korupcije i formiranju Antikorupcijskog tima Vlade KS-a te poručio da će svi 'završiti tamo gdje im je mejsto'.

Također je dodao da postoji i stvari koji nisu uspjeli riješiti, kao što je reforma zdravstva, formiranje direkcije za javni prijevoz, problemi u Vodovodu, holding i lokalna samouprava, i zaključio da je on odgovoran za sve što nije do sada učinjeno.  

Šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo (SDA) Mirza Čelik danas je na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo kazao uime predlagača Prijedloga za glasanje o nepovjerenju Vladi Kantona Sarajevo, da je aktuelni premijer KS-a Elmedin Konaković napuštanjem SDA i osnivanjem nove, izgubio povjerenje te stranke te da više ne može obnašati funkciju premijera. 

Istakao je da je su se obavezali na reforme u javnom i privatnim sektoru te istakao da treba imenovati novog premijera kako bi provodili implementaciju tih reformi.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Konaković razgovarao s novinarima iz SR Njemačke: Pred BiH je izazovan reformski put

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta