Kultura     | 19.03.2018. 11:53 |

Austrijska ambasada - podrška kulturnoj razmjeni u okviru 'Zeničkog proljeća'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Austrijska ambasada u Sarajevu, nakon bogatog kulturnog programa proteklih godina i 2018. godine nastavlja podršku kulturnoj razmjeni između Austrije i BiH.

I u ovogodišnjem programu kulturnih manifestacija Ambasada će publici širom BiH predstaviti mnogobrojne sadržaje iz svih oblasti austrijske umjetnosti - muzike, arhitekture, plesa, filma i drugih.

Ambasada najavljuje tri manifestacije u okviru ovogodišnjeg festivala "Zeničko proljeće", koje se realiziraju u saradnji sa Muzejom Grada Zenice, saopćili su organizatori.

U srijedu, 21. marta će biti otvorena izložba "Domovina velikih kćeri. Značajne Austrijanke iz okvira dva stoljeća", koja tematizira biografije značajnih Austrijanki što su dale doprinos nauci, književnosti, obrazovanju i mnogim drugim sferama javnog života u Austriji.

Nakon otvorenja izložbe će biti održan koncert austrijskog jazz kvarteta "Herbert Grubmair Band".

Kvartet, koji čine Herbert Grubmair (saksofon), Helmar Hill (piano), Herbert Gruber (bas) i Michael Leibetseder (bubnjevi), u svojoj muzici kombinira elemente klasičnog jazza, bluesa, funka, swinga i latinoameričkih ritmova i bilježi nastupe na mnogobrojnim festivalima u Austriji i u inostranstvu.

U četvrtak, 22. marta će zeničkoj publici biti predstavljen nagrađivani austrijski film režiserke Mirjam Unger pod nazivom "Let', let' bubamaro!" iz 2016. godine, zasnovan na autobiografskom romanu poznate austrijske književnice Christine Nöstlinger.

Film portretira život u Beču i rusku okupaciju 1945. godine kroz perspektivu devetogodišnje djevojčice Christine. 

Otvorenje izložbe i koncert će biti održani u Muzeju Grada Zenice, a film će biti prikazan u kinu Multiplex Ekran Zenica.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Studenti jazza sarajevske Muzičke akademije nastupili na 'Zeničkom proljeću'

Autorska djela sugrađana na izložbi fotografija "Mi gradimo Zenicu"

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo