Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 21:53 |

Zvizdić: SDA je najjača i najorganiziranija stranka u BiH

FENA Ivana Banovic

TUZLA, 17. ožujka (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH i potpredsjednik SDA Denis Zvizdić rekao je novinarima gostujući na tribini ove stranke u Živinicama da je SDA najjača i najorganiziranija stranka u BiH.

Dodao je kako je OO SDA Živinice  izuzetno dobro organizovan te da je općina Živinice u Tuzlanskom kantonu prepoznata kao jedna od općina koja godinama snažno podržava SDA, i koja prepoznaje državotvornu ulogu koju ta stranka skoro tri decenije ima na ovim prostorima.

Po njegovim riječima, tema večerašnje tribine u Živinicama jeste da se još jednom podsjeti na osnovne principe te na strateške ciljeve koje ima SDA.

Ključni i najvažniji cilj SDA, još od njenoj osnivanja i od programske deklaracije i prvih vizionarskih ciljeva rahmetli Alije Izetbegovića, jeste jedna i jedina, cjelovita BiH unutar svoga suvereniteta i teritorijalnog integriteta, država u kojoj svi treba da respektuju drugog i drugačijeg i koja  ima cilj prosperitet i sigurnost za sve građane, naglasio je Zvizdić.

Upitan šta očekuje na predstojećim izborima rekao je kako je SDA stranka sa izrazitim nivoom državotvornosti što je, kako kaže, prepoznato i od građana i birača koji vole tu stranku i od političkih protivnika, koji kompletnu kampanju usmjeravaju prema SDA.

- SDA je proevropska stranka, narodna, progresivna stranka, čiji su korijeni duboko u zemlji, a njena krošnja je ona koja kao vezivno tkivo pokriva čitavu državu. To je ono što očekujemo da će biti prepoznato u oktobru i da će glasači odgovoriti pozitivno – kazao je Zvizdić.

Na pitanje novinara  kako će aktuelna politička previranja na području TK uticati na rezultat SDA na izborima, rekao je pozitivno, ocijenivši aktuelna događanja  kao pročišćavanje  SDA, koje će, kako ističe, rezultirati  prepoznavanjem izvornih strateških ciljeva na kojima je bazirana stranka, a to je opći interes ispred ličnog.

Ministar civilnih poslova BiH i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović rekao je novinarima osvrćući se na aktuelnu situaciju u ovoj stranci, da je  SDA je donijela odluku da će  svi njeni kadrovi, koji su svojim djelovanjem prekršili Statut te narušili ugled stranke, biti ili suspendirani ili isključeni, dodavši da je, između ostalog, večerašnja tribina u Živinicama  poruka da članstvo daje podršku tim potezima.

- Prisustvo velikog broja građana na tribini pokazuje da je članstvo prepoznalo da su potezi rukovodstva SDA očekivani te da članstvo želi da se SDA riješi onih koji su svojim postupcima nanijeli štetu stranci - kazao je Osmanović.

Upitan da li očekuje da će SDA biti kičma vlasti i nakon predstojećih izbora, rekao je kako ta stranka mora biti kičma vlasti, da čuva stabilnost unutar BiH i da odgovori kako unutarnjim pokušajima rušenja ustavno-pravnog poretka BiH, tako i onim izjavama koje dolaze iz okruženja.

Premijer FBiH Fadil Novalić izjavio je kako su Živinice potentan, mnogoljudan grad za bosanske prilike, grad koji ima dinamiku, te da se jako puno investitora zanima za ovaj grad.

- Došli smo tu da kažemo da gajimo iste one ideje  SDA u pogledu  demokratije, ekonomskog programa, te da na određeni način SDA preživljava restrukturiranje. Želimo poručiti da smo sljedbenici iste ideje i istog programa, samo s novom energijom - kazao je Novalić.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana