Ekonomija     | 17.03.2018. 12:02 |

Huso Sušić: Sve više zaposlenih u općini Donji Vakuf

FENA Mevlida Ridžal

DONJI VAKUF, 17. marta (FENA) - U Donjem Vakufu pušu neki novi, pozitivni vjetrovi u svim segmentima djelovanja, a posebno privrednom, kazao je načelnik toga grada Huso Sušić.

Razgovarala: Mevlida Ridžal

- Realizirane su nove investicije, ulaganja u proizvodnju i zapošljavanje, gdje je u zadnjih 4-5 godina postignut vidan napredak. Jer, na godišnjem nivou, zapošljavali smo u prosjeku oko dvjesta radnika - naglasio je.

Ističe da je oko hiljadu radnika zaposleno u privrednoj zoni bivšeg kruga "Janj",  i da  je 2018. počela s otvaranjem novih radnih mjesta u ovoj općini.

- U novootvorenom tržnom centru "Bingo" zaposleno je 60-70 radnika. Također, od 1. aprila u tvornici "Olip" počet će raditi 150 radnika - kazao je.

Dodaje da je obuku za proizvodnju obuće u toj tvornici već prošlo oko stotinu radnika, i da bi ona u budućnosti trebala brojati oko tristo uposlenih.

To će, smatra, u velikoj mjeri poboljšati situaciju u Donjem Vakufu kada su u pitanju "mogućnosti da se ljudi zaposle i da budu plaćeni za svoj rad onako kako zaslužuju".

- Očekujem da se u narednom periodu više poštuje zakon, i da svi radnici budu uredno prijavljeni od momenta kad počnu raditi. U suprotnom, spreman sam lično intervenirati. Nemamo namjeru nikoga štititi. Neka svako radi svoj dio posla - istaknuo je.

Načelnik Sušić naglašava da važno mjesto u privrednim planovima ove općine ima nekoliko tvornica, koje su svojim dosadašnjim radom doprinijele da Donji Vakuf dobije svoje brendove.

- Po tome je prepoznatljiva Tvornica montažnih kuća "Promo", koja devedeset posto svojih proizvoda izvozi van BiH. Svoje mjesto na tržištu Evropske unije našle su i metalne konstrukcije iz pogona "Vinčević metal" - kazao je.

Donji Vakuf je, naglašava, poznat po proizvodnji gipsa, svojim preduzećima "Komar" i "Rudnici gipsa", i drugim uspješnim firmama, među kojima je "Inox partner".

- Tu je, naravno, i "Malak grupacija" koja je počela od nule, a trenutno broji oko 300 radnika, prema kojima se izmiruju sve obaveze, kao i prema državi - kazao je.

Također, velike potencijale za zapošljavanje vidi u oblasti poljoprivrede u kojoj su, kako kaže, učinjeni krupni koraci, posebno u razvoju malinjaka koji trenutno zauzimaju površinu od 1.500 duluma, i plasteničkoj proizvodnji.

- Prije 5-6 godina osnovali smo zadrugu u kojoj su naši mladi inžinjeri, nakon obavljenog pripravničkog staža, pokazali veliki interes za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Onda su se pojavili investitori koji su uložili sredstva, tako da sada imamo firmu "ESOF",  s pedesetak zaposlenih – naglasio je.

Radi se, dodaje, o preduzeću koje ima oko 20.000 kvadrata izvozno orjentirane plasteničke proizvodnje zdrave, organske hrane. 

Sušić vjeruje kako će do kraja njegovog mandata, a to je 2020. godina, svi građani Donjeg Vakufa koji istinski žele da rade imati šansu da se zaposle u već postojećim ili pogonima koji će biti stavljeni u funkciju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Zapošljavanje svih ljekara sa Zavoda za zapošljavanje TK

TK - Odobrena sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije

Sastanak o ekonomskim i sigurnosnim aspektima boravka i radnog angažiranja stranaca u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom