Regija     | 16.03.2018. 20:51 |

Ljubljana razočarana mlakom reakcijom Komisije na pismo s najavom tužbe

FENA Agencije

LJUBLJANA, 16. ožujka (FENA/Hina) - Slovenska strana pomalo je razočarana mlakom reakcijom Europske komisije koja je nakon primanja pisma sa slovenskom najavom tužbe protiv Hrvatske zbog nepriznavanja arbitražne presude o granici rekla da će ga proučiti, ali i dala do znanja da je dvama članicama u njihovu sporu i dalje spremna nuditi pomoć, odnosno posredovati kako bi se to pitanje riješilo.

Kako je u petak prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, pozivajući se na neslužbene informacije, u Komisiji sada tumače da prema članku 259 Lisabonskog ugovora, na koji se u svojem podnesku poziva Slovenija, sada su na potezu da usmeno i pismeno iznesu svoje stavove o sporu Slovenija i Hrvatska, a tek nakon toga će ih Komisija obavijestiti o svojoj reakciji na potencijalnu slovensku tužbu pred sudom EU-a u Luxembourgu.

To je razočarenje za vladu slovenskog premijera u ostavci Mire Cerara koja je slanje pisma shvatila kao pritisak na Komisiju da se u roku ne dužem od tri mjeseca izjasni o sporu i sama preuzme tužbu, a ako to ne učini da će tužbu bez obzira na stajalište Bruxellesa onda podnijeti Slovenija.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, koji je na tužbi najviše inzistirao, kazao je u petak za televizijsku postaju POP-TV, da žali zbog takvog stajališta Komisije koja očito "nema volje" za potreban pritisak na Hrvatsku da ona prihvati provedbu arbitražne presude.

Dodao je da se radi o "političkom taktiziranju", te da je to možda povezano s jačinom grupacije Europske pučke stranke u ustanovama EU-a i njenim kongresom u Zagrebu iduće godine, budući da se hrvatski premijer Andrej Plenković "čak spominje" kao jedan od mogućih spitzen-kandidata Europskih pučana za dužnost predsjednika Komisije.

Slovenski mediji tvrde da je pismo koje je Cerarova vlada na odlasku poslala u Bruxelles vrlo dobro obrazloženo pravnim argumentima da Hrvatska krši europski pravni poredak i onemogućava Sloveniji da provede suverenost na moru, te u Schengenskom prostoru i da argumentacija u kojoj su pomagali i strani pravni stručnjaci ima čak oko 200 stranica.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo