Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 18:06 |

Delegacija Mešihata IZ-a u Hrvatskoj u posjeti Muftijstvu mostarskom

FENA Nina Maslo

MOSTAR, 16. marta (FENA) - Mostarskog muftiju Salema ef. Dedovića danas je posjetila delegacija Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj na čelu sa zagrebačkim muftijom Azizom ef. Hasanovićem.

Delegacija Mešihata IZ-a u Hrvatskoj boravi u ciljanoj posjeti Mostarskom muftijstvu tokom koje se susrela s rukovodećim ljudima institucija Islamske zajednice u Mostaru, a planirana je i posjeta Medžlisu Islamske zajednice Stolac.

Muftija Hasanović iskoristio je priliku da i zvanično čestita muftiji Dedoviću imenovanje i pruži mu punu podršku u radu.

- Ovom posjetom želim da produbimo našu saradnju, da izmijenimo iskustva u našem radu, da možda osmislimo zajedničke projekte na kojima bismo mogli raditi, jer mi se čini važnim da Zagrebačko i Mostarsko muftijstvo imaju tješnje veze. Imamo puno zajedničkih interesa, imamo puno zajedničkih projekata, pogotovo u procesima dijaloga. Mislim da Mostar, kao sredina takva kakva jeste, treba da bude inicijator i nositelj dijaloških ideja, promotor mira, suživota i tolerancije i da se iz Mostara može poslati najbolja slika ko su Bošnjaci, kakve odnose žele sa susjedima, šta i koliko mogu učiniti, jer smo mi narod koji se nema čega stidjeti. Mi smo narod pun ponosa i dostojanstva. Nikome ne mislimo zlo, ali tražimo da se, bar, prema nama ne usmjerava mržnja - rekao je muftija Hasanović.

U tom smislu, dodao je, treba pronaći zajedničke aktere i uključiti sve zdrave snage da Mostar, na čelu sa muftijom Dedovićem, bude središte tog dijaloga i centar, rasadnik poruka mira.

- Ako kao zagrebački muftija mogu biti dio te ekipe bit ću sretan, ako mogu kao odgovorna osoba za muslimane u Hrvatskoj i za položaj muslimana u Hrvatskoj biti dio te priče zdravih odnosa u Mostaru to bi me usrećilo - kazao je muftija Hasanović.

Uz ostalo, zahvalio je muftiji Dedoviću na angažmanu izgradnje mostova prijateljstva i dijaloga među različitim konfesijama i narodima u Hercegovini.

- Drago mi je da muftija u svom radu stalno uspostavlja te mostove saradnje i zajedništva. To će se u budućnosti prepoznavati sve više, jer dijalog nema alternative, a on je upravo osoba koja to promiče - zaključio je muftija Hasanović.

Posjetu delegacije Mešihata IZ-a u Hrvatskoj Mostaru muftija Dedović ocijenio je izuzetno važnom i korisnom budući da se Mostarsko muftijstvo proteže i graniči dobrim dijelom sa Republikom Hrvatskom i da su i historijske veze naroda u tom dijelu međusobno prepletene te da su ljudi upućeni jedni na druge.

- Važno nam je sve ono što muftija Hasanović radi na polju dijaloga u međunarodnim tokovima. Taj impuls za nas u Mostaru i Hercegovini može biti dragocjen - istakao je muftija Dedović, objavljeno je na internetskoj stranici Islamske zajednice u BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana