Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 17:15 |

Zakonsko ograničavanje slobode izražavanja u BiH mora imati legitiman cilj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Ograničenje slobode izražavanja koje proizlazi iz zakonskih odredbi u BiH mora biti opravdano u demokratskom okruženju i imati legitiman cilj. To je moguće uz primjenu evropskih standarda i poštivanje odredbi Člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLjP) u pravosudnoj praksi u BiH. S druge strane, mediji kroz poštivanje etičkih kodeksa i profesionalan pristup mogu izbjeći tužbe te dugotrajne i skupe sudske procese.

Istaknuli su to danas sudionici inter-profesionalnog seminara za pravosuđe i medijske aktere o ograničavanju slobode izražavanja u BiH, koji je održan u Sarajevu.

Drugog dana seminara sudija Okružnog suda u Banjoj Luci Amir Kapetanović predstavio je trodjelni test Evropskog suda za ljudska prava (ESLjP), koji se primjenjuje u rješavanju slučajeva koji se tiču odredbi Člana 10 EKLjP.

- Primjena trodjelnog testa važna je za razumijevanje načina donošenja odluka od Ustavnog suda BiH i ESLjP. Sudionici su analizirali primjere presuda i slučajeva kroz razmatranje osnovnih pitanja trodjelnog testa, a to su da li je ograničavanje slobode izražavanja predviđeno zakonom, da li ima legitiman cilj i da li je to ograničavanje „neophodno u demokratskom društvu - navode iz Udruženja BH novinari.

U kontekstu ograničenja slobode izražavanja koja postavljaju zakoni o zaštiti od klevete istaknuto je da medijska zajednica snosi značajan dio odgovornosti za sadržaje koji se objavljuju, ali i da mediji nekad znaju biti žrtve pravosudne neefikasnosti.

- Provjere činjenica su za medije važne zbog izbjegavanja tužbi. Dobronamjernost i profesionalno postupanje podrazumijeva se da se novinar i mediji mogu odbraniti pred sudom čak i ako su objavili ne tačne činjenice koje imaju reperkusije klevete, ali se dobronamjernost mora dokazati pred sudom - rekao je stručnjak za medijsko pravo Mehmed Halilović.

Cilj seminara je unaprijediti zastupanje novinara i medija pred sudovima u BiH kroz primjenu Člana 10 EKLjP i drugih evropskih standarda u bh. sudskoj praksi, pri procesuiranju različitih slučajeva ograničavanja slobode izražavanja i prava novinara u BiH.

Sudionici radionice, 47 predstavnika pravosuđa, advokata, novinara, urednika i eksperata iz oblasti medijskog prava konstatirali su da je potrebno proširiti suradnju s centrima za edukaciju sudija i tužilaca te advokatskim komorama u oba entiteta s ciljem edukacije predstavnika pravosuđa o primjeni evropskih standarda u sudskoj praksi u BiH. Poručeno je i da postoji potreba za organiziranjem in-house radionica u lokalnim zajednicama, kantonima i općinama širom BiH s ciljem unaprjeđenja znanja predstavnika pravosuđa i medija koji djeluju na lokalnom nivou.

Inter-profesionalni seminar nazvan "Ograničenja slobode izražavanja u BiH: instrument političkog pritiska protiv novinara/medija i/ili legitimna primjena evropskih standarda i člana 10 evropske konvencije o ljudskim pravima" organizirali su Vijeće Evrope i Udruženje/udruga BH novinari u okviru JUFREX - zajedničkog projekta EU i Vijeća Evrope - Jačanje pravosudne ekspertize o Slobodi govora u medijima Jugoistočne Evrope.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BH novinari: Od 5. oktobra do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze

Zenički novinari odali počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze

BH novinari: Novalićeve optužbe su manipulativne i pravno neutemeljene    

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo